Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis spune care este poziția României privind terorismul - Se opune cu tărie tuturor formelor

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis

Cooperarea dintre UE şi Liga Statelor Arabe este vitală în lupta împotriva terorismului, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, subliniind că România se opune cu tărie tuturor formelor de terorism şi de extremism violent, relatează Agerpres.

"În ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, cooperarea dintre Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe este vitală. La fel de importante sunt implicarea regională în combaterea terorismului, creşterea responsabilităţii locale şi sprijinul internaţional, atunci când este cazul. România se opune cu tărie tuturor formelor de terorism şi de extremism violent. Ar trebui să ne axăm pe soluţionarea cu prioritate a cauzelor profunde ale acestora. Elementele cheie în această privinţă sunt dezvoltarea rezilienţei şi cooperarea sporită", a afirmat şeful statului, la primul summit UE-Liga Statelor Arabe (LSA), care se desfăşoară la Sharm El-Sheikh, în Egipt, duminică şi luni.

El a subliniat că evoluţiile în regiune în ultimii ani au cunoscut o serie de crize, care, în ciuda eforturilor actorilor locali şi ale comunităţii internaţionale, continuă să afecteze securitatea tuturor.

"Orice soluţie la astfel de crize trebuie să ia în considerare poziţiile, opiniile şi sensibilităţile statelor din regiune, începând cu cele mai afectate", a declarat Iohannis, reiterând punctul de vedere principial al României că aceste crize nu pot fi rezolvate decât în mod paşnic, prin dialog deschis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că susţine o cooperare mai strânsă între Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe, arătând că este nevoie de acest parteneriat puternic pentru a găsi soluţii comune la problemele actuale, precum migraţia, radicalizarea şi terorismul.

"Susţin pe deplin o cooperare pragmatică, realistă şi din ce în ce mai strânsă între Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe, ca unică modalitate de a produce rezultate concrete. Avem nevoie de un parteneriat puternic pentru a găsi soluţii comune la problemele noastre actuale, care prezintă diverse riscuri, precum migraţia, radicalizarea şi terorismul, dar şi pentru a aborda provocări pe termen mediu şi lung, precum schimbările climatice, dezvoltarea durabilă şi crearea de locuri de muncă. În acest scop, trebuie să venim cu proiecte comune concrete, care să producă schimbările pe care le aşteaptă naţiunile noastre", a afirmat Iohannis.

El a subliniat că economia este "motorul transformării pozitive".

"Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe, respectiv statele membre ale acestor organizaţii, trebuie să lucreze împreună pentru o integrare economică mai accentuată la nivel regional şi între regiunile noastre", a arătat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a precizat şi că această integrare ar trebui să se concentreze, de asemenea, pe promovarea şi facilitarea liberului schimb de bunuri şi servicii, precum şi a investiţiilor.

"Schimburile comerciale şi investiţiile contribuie la dezvoltarea durabilă, la reducerea sărăciei şi la crearea de locuri de muncă. Totodată, asigură deschiderea ţărilor şi regiunilor noastre una faţă de cealaltă mai mult decât orice altă abordare politică", a afirmat el.

Şeful statului a reiterat că migraţia rămâne o provocare importantă.

"Trebuie să abordăm cauzele profunde ale acestui fenomen şi să cooperăm îndeaproape cu ţările de origine şi de tranzit. Am convingerea că doar prin parteneriate şi cooperare aprofundată vom fi eficienţi în această privinţă.

Sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis consultări cu omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, şi o întâlnire tete-a-tete cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Reuniunea UE-Liga Statelor Arabe este prezidată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, împreună cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.