Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

KMG International, rezultate şi operaţiuni în creştere în 2016

Rompetrol

KMG International, parte a companiei naţionale de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas, şi-a îmbunătaţit în 2016 performanţele tehnologice şi rezultatele financiare, pe fondul continuării programelor de consolidare şi dezvoltare a activităţilor şi operaţiunilor de profil în România şi în regiunea Mării Negre.

Pe fondul unei majorări cu 9% a materiilor prime procesate anul trecut şi cu 13% a produselor comercializate în România, principala piaţă de desfacere, Grupul a reuşit să atingă un profit operational EBITDA* de aproximativ 239 milioane USD şi un profit net de 88 milioane USD**.

„În 2012 am pășit pe calea unor schimbări de anvergura în cadrul grupului de companii KMG International. În această perioadă am constituit o echipă din oameni care împărtășesc aceeaşi viziune și am transformat compania dintr-o societate complet neprofitabilă în una cu o evoluție pozitivă constantă. Astfel, principalii indicatori financiari și operaționali au crescut exponențial în fiecare an! De asemenea, anul trecut a fost înregistrat cel mai mare succes din istoria Grupului prin poziţionarea sa ca o platformă pentru dezvoltarea unui parteneriat strategic între companiile KazMunayGas și CEFC China Energy Company Limited în regiunea Mării Negre. Acest parteneriat va asigura condițiile necesare pentru continuarea, atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung, punerii în practică a strategiei de dezvoltare a unor proiecte speciale în domeniul energiei axate pe interesele economice ale Kazahstanului, României și Chinei”declară Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Rezultatele record ale Grupului au fost susţinute în principal de îmbunătăţirea indicatorilor operaţionali şi de efectele programelor de optimizare a fluxurilor de producţie (creşterea capacităţii de procesare şi a ponderii produselor albe din totalul produselor finite), a costurilor de operare (reducerea consumurilor de energie termică şi electrică), dar şi a celor aferente programului „Change for Good” lansat in 2014.

Acest program vizează o eficientizareşi o îmbunătăţire până în 2018 a întregului flux de operaţiuni specifice activităţilor de rafinare - petrochimie, trading - aprovizionare cu materie primă, retail - marketing, upstream - servicii industriale. De asemenea, acesta urmăreşte şi o reducere a cheltuielilor operaţionale şi o creştere a profitabilităţii, impactul economic obţinut în perioada 2014-2016 ridicându-se la 132 milioane USD, din care 84 milioane USD anul trecut.

Rafinare şi petrochimie

Pe fondul invesţiilor şi a continuării programelor de optimizare şi dezvoltare a activităţilor de profil, unităţile de producţie ale Grupului din România au înregistrat anul trecut o majorare cu circa 9% a cantităţilor totale de materii prime procesate, de la 5,45 milioane tone în 2015 la 5,95 milioane în 2016.

Astfel, rafinăria Petromidia Năvodari, cea mai mare unitate de profil din România si una dintre cele mai moderne şi complexe din regiune, a procesat anul trecut peste 5,4 milioane tone (15.750 tone/zi), care s-a reflectat şi la nivelul volumelor de carburanţi obtinuţi – 4,2milioane tone, în creştere cu 8%. Din această cantitate, circa 1,9 milioane tone de combustibili au fost comercializaţi pe plan local (+13%), iar diferenţa a mers la export (+4%), atât către subsidiarele Grupului din Moldova, Bulgaria şi Georgia, câtșiparteneriitradiţionali din regiuneaMăriiNegre.

Rafinăria Vega Ploieşti– ceamaivecheunitate din Româniaînfuncţiuneşi-a majorat cu 8% cantitatea de materii prime procesată (până la 354.000 de tone), atingândungradul de utilizare a capacităţii de 107%. Aceasta a obţinutrecorduriistoriceînceeacepriveşteproducţia de bitum (91.000 tone), hexan, solvenţiecologici, darşiînceeacepriveştecostul de procesareşipierdereatehnologică.

Divizia de petrochimie – uniculproducător de polimeride pe plan intern a prelucratanultrecut o cantitate de 189.000 de tone de materii prime (propilenă, etilenă) - celmairidicatnivel din ultimii 5 ani, încreştere cu peste 8% faţă de volumeleobţinuteîn 2015. Din produseleobţinute, circa 57% au fostlivrate la export, companiareuşindsădezvolte 3 noitipuri de polimeri.

Retail si trading

Segmentul de retail al Grupului a înregistratanultrecutun volum record pentruvânzările de carburanți (benzină, motorină, gazpetrolierlichefiat) înRomânia, Moldova, Bulgaria și Georgia, până la un nivel de 2,9 milioane tone, cu 15% maimultdecâtîn 2015.

Acestaevoluţie a fostsusținuta de adoptareaunornoipoliticicomerciale, darşi de continuareaprogramelor de extindere a reţelei de distribuţiecarburanţişi rebranding al stațiilor Rompetrol,prinimplementareaconceptuluidezvoltatîn 2013 - o îmbinareanevoilorșiașteptărilorcliențilornoștri cu celemaibunesoluțiitehnice.

ÎnRomânia, vânzăriletotale de produsepetroliere au depăşitpeste 2,6milioane tone (+13%), din care 1,76 milioane tone de carburanti (+8%) au fostlivratepe plan local prin Rompetrol Downstream – divizia de retail a Grupului. Companiaestecelmai mare furnizor de produsepetrolierepesegmentul de whosale din România, unde a consemnat o creştere de 11% (1,12milioane tone carburanţi).

Despre KMG International

Cu circa6.000 de angajațiîn 11 de țări, KMG International NV estedeținutde companianațională de petrol și gaze din Kazakstan – KazMunayGas. Dupăpreluarea din perioada 2007-2009, aceasta a devenit o platformăenergeticăîntreresurselenaturale din Asia Centralășipiețeleeuropene de profil.

ÎnRomânia, KMG International dețineunadintrecelemaimarișimaimodernerafinării din regiuneaMăriiNegre - PetromidiaNăvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone de materieprimăpe an, darșirafinăria Vega Ploiești,uniculproducător de polimeri din țară.

Rețeauade distribuție de carburant a Grupuluinumărăpeste 1.000 de punctede vânzareînRomânia, Moldova, Georgia şi Bulgaria, darsi in FranțașiSpaniaprinintermediulcompanieiDyneff – care estedetinuta in parteneriat cu CEFC China Energy Company Limited in proportie de 51% / 49% din actiuni.

Subsidiarasa, KMG Trading,esteunicul operator pentruexportulțițeiuluiprodus deKazMunayGas, darșipentruderulareaoperațiunilor de trading pepiețeleinternaționale.

*rezultatfinanciarneauditat

**profitul net generat din activităţileoperaţionale, conform raportării de gestiune, fără a luaîncalculefectele cu caracter singular ale provizioanelorşi veniturilor din impozitulamânat

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.