DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

KMG International – un contribuabil major al economiei României / STUDIU

rompetrol.com
petromidia

KMG International este un investitor străin de relevanță majoră pentru România, ce contribuie cu 3% la bugetul de stat, realizând investiții de 1,6 miliarde de dolari în perioada 2007-2015, și asigurând 44,6% din capacitatea de rafinare a țării și contribuind astfel la securitatea energetică a României, conform unui studiu realizat de Academia de Studii Economice din București în perioada iulie-septembrie 2016.

„KazMunayGas – compania națională de petrol din Kazahstan – a luat decizia strategică de a intra în 2007 pe piața europeană prin Romania atunci când a achiziționat fostul Grup Rompetrol. Pe lângă investițiile străine menite să crească capacitatea de procesare a rafinăriei Petromidia și să sporească competitivitatea companiei prin oferirea de produse de calitate superioară la standarde internaționale, acționarul KMGI oferă României o alternativă la petrolul rusesc furnizând un flux constant de petrol din perimetrul Tengiz, contribuind astfel și la securitatea energetică a regiunii. Acesta este un aspect important dacă luăm în considerare faptul că România mai are doar trei rafinării producătoare de carburanți, față de 11 în 1990. In acel moment, capacitatea totală de rafinare a țării era de 32 milioane tone pe an, față de doar 11 milioane tone/ an în 2016”, a declarat Azamat Zhangulov, Vice-președinte Senior al KMG International.

Adriana Săftoiu... acest Tăriceanu cu fustă

„Indicatorii financiari și operaționali au relevanță pentru specialiști, dar prin analiza Leontief putem vedea valoarea adăugată adusa de companie pentru întreaga societate. De exemplu, cu taxele plătite de KMG International la bugetul de stat în perioada 2013- 2015 (5,1 miliarde de dolari) s-ar fi putut construi 16.466 de grădinițe, 10.466 de școli, sau 48 de spitale, în timp ce pentru fiecare loc de muncă creat, Grupul generează indirect alte 2,25 locuri de muncă în economie. Studiul este unic, fiind și prima dată când o instituție academică întreprinde o astfel de analiză asupra impactului direct, indirect și indus pe care un mare jucător economic îl are la creșterea economică și bunăstarea țării”, a declarat Dr. Bogdan Negrea, profesor și cercetător al ASE.

Studiul subliniază contribuția KMG International la securitatea energetică a României în contextul piețelor europene a energiei și petrolului, capacitatea de a acoperi 70% din cererea autohtonă de produse petroliere prin rafinăriile Petromidia și Vega, contribuția la diversificarea surselor de aprovizionare ale Europei (Kazahstan are rezerve estimate de 30 miliarde barili de petrol) și la rezervele de urgență – obligatorii pentru securitatea națională a României, dar și producția sustenabilă de energie în conformitate cu legislația europeana și națională de mediu (Petromidia este prima rafinărie care s-a aliniat la standardul Euro5 și producând exclusiv carburanți cu un conținut de sulf de 10 ppm).

EXCLUSIV Antena 3 se află în negocieri pentru vânzare

Impactul economic este evaluat prin prisma contribuției la veniturile guvernamentale prin plata taxelor, colectarea controlată a accizelor (KMGI deține 4 antrepozite fiscale prin Rompetrol Rafinare și Rompetrol Gas) și contribuția la Produsul Intern Brut (cu o valoare adăugată brută de 0,6 miliarde de dolari doar în 2015). Grupul are o contribuție semnificativă și la balanța comercială a României prin exportul de produse finite (produse rafinate și petrochimice) în special în zona Mării Negre. Valoarea exporturilor reprezintă peste 4% din valoarea totală a exporturilor generate de industria prelucrătoare, Grupul fiind principalul exportator de produse petroliere (Rompetrol Rafinare a exportat în 2015 aproximativ 2 milioane tone de carburanți în valoare de peste 2 miliarde $).

Impactul Grupului este dat și de contribuția sa la recrutarea și dezvoltarea de specialiști în sectorul petrolier si petrochimie și angajarea de forța de muncă tânără (mai ales în contextul ratei semnificative a șomajului pentru grupa de vârstă “sub 34 de ani” la nivel național, în special în regiunile Sud și Sud-Est). Prin programe comunitare derulate la nivel național, sponsorizări de proiecte și inițiative ale angajaților, KMGI a investit în ultimii 7 ani peste 10 milioane $ în proiecte de sănătate, protecția mediului, cultură, educație și leadership, demonstrând că este un cetățean corporativ responsabil.

VIDEO - A murit Ioan Gyuri Pascu / UPDATE

Studiul dovedește nivelul înalt de competitivitate al KMG International datorat acționarului său majoritar -statul kazah, prin compania națională KazMunayGas, ce asigură finanțarea și capitalul de lucru, acces direct la resurse de petrol (perimetrele Tengiz și Kashagan), un flux continuu de aprovizionare, dar și investiții în extinderea rețelei de distribuție în 6 țări europene. Grupul mai deține și companii de servicii industriale și petrochimie (rafinăria Vega este singurul producător din România de bitum modificat cu polimeri, n-hexan și produse de nișă – solvenți, combustibili speciali etc.).

Studiul este disponibil atât în limba română, cât și în engleză, și poate fi descărcat de pe site-ul www.rompetrol.com/publications-and-speeches/annual-reports.

Despre KazMunayGas NC

NC “KazMunayGas” JSC este compania națională de petrol din Kazahstan, cu operațiuni de explorare, producție, rafinare și transport, reprezentând interesele statului kazah în industria de petrol și gaze. 90% din acțiunile KMG sunt deținute de fondul suveran Samruk Kazyna, în timp ce restul de 10% din acțiuni sunt controlate de Banca Națională a Republicii Kazahstan. KMG cuprinde 220 de companii și are 80.000 de angajați, fiind al doilea cel mai mare angajator din Kazahstan.

KMG este o companie integrată de petrol și gaze ce asigură 28% din producția totală de petrol și gaz condensat a Republicii Kazahstan și 16% din producția de gaze naturale. În același timp, compania asigură 65% din capacitatea de transport de petrol a țării prin 2 conducte, 77% din capacitatea de transport pe mare prin petrolierele operate din portul Atyrau și 95% din capacitatea de transport a gazelor naturale prin conducte principale. Mai mult, compania rafinează 82% din petrolul kazah și deține o cotă de 17% din piața locală de distribuție a produselor petroliere. In primele luni din 2016, KMG a extras 11,32 milioane tone de țiței, comparativ cu 22,67 milioane tone în întreg anul 2015.

Despre KMG International

Deținut de compania KazMunayGas din Kazahstan, grupul KMG International desfășoară operațiuni semnificative în sectoarele de rafinare și petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale pe 11 piețe principale. În România, Grupul controlează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone pe an, rafinăria Vega Ploiești - cel mai vechi combinat petrochimic, lansat în 1905 – dar și o rețea de distribuție a carburanților cu peste 716 puncte de vânzare, 10 depozite, 230 stații GPL și 9.000 de stații de butelii.

Valoarea totală a investițiilor realizate în proiectul european al KazMunayGas/KMG International se ridică la 4 miliarde de dolari (incluzând prețul de achiziție), în vreme ce nivelul contribuțiilor la bugetul de stat al României s-au ridicat la peste 12 miliarde de dolari in perioada 2007-2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.