Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Knessetul israelian amână votul privind legalizarea a 4000 de locuinţe din teritoriile ocupate

israel colonii

Parlamentul israelian (Knesset) a amânat pentru începutul săptămânii viitoare votul în cazul proiectului de lege controversat ce ar permite trecerea în legalitate a 4.000 de locuinţe construite fără autorizaţie de colonişti pe terenuri private palestiniene în Cisiordania ocupată, transmite AFP.

Knessetul începuse luni examinarea în a doua şi a treia lectură a proiectului, aprobat în primă lectură la începutul lui decembrie.

ALERTĂ - Theresa May a anunţat data în care Marea Britanie SE RUPE de Europa

Textul, înaintat de lobby-ul pro-colonişti, ar permite declararea ca terenuri israeliene a terenurilor private palestiniene pe care israelienii au construit fără autorizaţie, proprietarii palestinieni urmând să primească despăgubiri financiare sau alte terenuri.

Textul ar permite trecerea în legalitate, din punctul de vedere al dreptului israelian, a aproape 4.000 de locuinţe israeliene construite în colonii recunoscute de autorităţile israeliene sau în colonii aşa-zis 'sălbatice', conform organizaţiei israeliene anticolonizare 'Pacea acum'. Potrivit acesteia, este vorba despre exproprierea a cel puţin 800 de hectare de terenuri ale palestinienilor.

Textul îi alarmează pe apărătorii cauzei palestiniene şi comunitatea internaţională, în timp ce Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei a calificat-o drept 'o declaraţie de război'.

Aceasta ar fi prima dată când statul israelian ar aplica legea civilă israeliană în Cisiordania, nu doar unor indivizi, ci şi unor terenuri recunoscute ca palestiniene, susţin criticii textului, liderul Partidului Laburist, Isaac Herzog, afirmând că legea ar echivala cu o anexare.

Citeşte şi: Canada. Atacatorul din moschee s-a predat. Este INCULPAT pentru omor cu premeditare / FOTO

Opoziţia de stânga a obţinut ca dezbaterile în şedinţă plenară să se prelungească până lunea viitoare, după ce iniţial ceruse un termen de 38 de zile, potrivit site-ului Knessetului. Prin urmare, votul va avea loc cel mai devreme în noaptea de 6 spre 7 februarie, cu doar o zi înaintea termenului limită, 8 februarie, impus de justiţia israeliană pentru demolarea coloniei 'sălbatice' Amona.

Soarta acestei colonii, construită pe terenuri private palestiniene, se află la originea directă a legii în dezbatere. În pofida presiunilor lobby-ului coloniştilor, aceştia nu au obţinut salvarea Amonei prin textul de lege.

Toate coloniile israeliene sunt ilegale din punctul de vedere al dreptului internaţional, majoritatea statelor lumii considerându-le un obstacol major în calea păcii între israelieni şi palestinieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.