Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kosovo acuză Belgradul că doreşte să provoace tensiuni si conflicte în Balcani

kosovo

Kosovo, "îngrijorat" de arestarea în Franţa la cererea Serbiei a fostului premier kosovar Ramush Haradinaj, a acuzat vineri Belgradul că doreşte să provoace "tensiuni" şi "conflicte" în Balcani, relatează AFP.

Ramush Haradinaj este acuzat de justiţia sârbă de crime de război împotriva civililor în timpul conflictului din 1998-1999 între forţele Belgradului şi Armata de eliberare a Kosovo (UCK), scrie agerpres.ro.

Războiul de gherilă, soldat cu 13.000 de morţi, s-a terminat prin separarea acestei regiuni cu populaţie majoritar albanofonă de Serbia, după o campanie de bombardamente ale NATO asupra Serbiei. Kosovo şi-a declarat în 2008 independenţa, recunoscută de atunci de 110 ţări, între care şi Franţa, dar nu şi de Belgrad.

Premier din decembrie 2004 până în martie 2005, Haradinaj a demisionat după ce a fost inculpat de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, care însă l-a achitat în cele din urmă, sentinţă dezaprobată vehement de Serbia.

În prezent liderul unui partid de opoziţie care i se opune preşedintelui Hashim Thaci, Ramush Haradinaj a fost arestat de poliţia franceză miercuri pe aeroportul Basel-Mulhouse (est) la bordul unei aeronave care decolase din Pristina.

În cadrul unei reuniuni a cabinetului său vineri, premierul kosovar Isa Mustafa a exprimat "îngrijorarea guvernului în legătură cu această arestare şi procedurile judiciare".

Arestarea lui Haradinaj a avut loc în virtutea unui mandat de arestare internaţional emis de justiţia sârbă în 2004. Acest mandat "este motivat politic şi reprezintă un gest neprietenesc din partea Belgradului", a acuzat Isa Mustafa.

Acest gen de mandate sârbe împotriva oficialilor kosovari "sunt complet ilegale" şi au drept "scop clar să provoace tensiuni, conflicte şi să pună în cauză procesul european în regiune", a estimat Mustafa .

"Haradinaj nu este căutat din motive politice, ci din cauza crimelor de război grave comise împotriva sârbilor", a răspuns ministrul sârb de interne Nebojsa Stefanovic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.