Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kosovo are un nou selecționer: fostul coleg al lui Lupescu va înfrunta România în Liga Națiunilor

twitter.com
kosovo

Franco Foda, 57 ani, a preluat frâile reprezentativei kosovare. El a condus Austria la Euro 2020 și a împărțit acelașio vestiar cu ”Kaiserul” la Leverkusen, la începutul anilor '90

România e focusată acum pe provocarea de la Euro 2024, dar pentru ”tricolori” va urma apoi, în toamnă, traseul din Liga Națiunilor, care poate deschide o cale spre CM 2026. Iar cel mai aprig adversar se anunță Kosovo, care tocmai și-a anunțat noul selecționer.

Este vorba despre Franco Foda, care a mai avut o experiență ca selecționer în intervalul 2018-2022, când a condus naționala Austriei, calificată la Euro 2020. A fost turneul final itinerant, la care trupa lui Alaba și Arnautovic a ajuns până în optimile de finală, după ce a terminat pe locul secund într-o grupă cu Țările de Jos, Ucraina și Macedonia de Nord. Cu ultimele două a obținut victoriile decisive la București.

În perioada de jucător, Foda a fost coleg cu Ionuț Lupescu timp de patru sezoane la Leverkusen (1990-1994), iar cei doi sunt și acum amici. El vine acum după o perioadă de aproape doi ani de pauză, ultima experiență derulându-se pe banca lui FC Zurich, în 2022.

Foda a semnat un contract pe doi ani cu federația kosovară. Iar președintele Agim Ademi, la prezentarea oficială, a vorbit deja despre proiectele curajoase pentru viitor: ”Am ajuns la momentul la care așteptăm rezultate după o perioadă de dezvoltare. Sperăm că Foda va fi antrenorul care va ramane în istoria Kosovo cu prima calificare la un turneu final. Nimic nu este sigur în fotbal,dar vom încerca să facem împreună cea mai buna treabă posibilă”.

Iar Foda a completat: "Este o zi specială pentru oamenii din Kosovo și pentru mine. Sunt foarte fericit să fiu aici. Aștept cu nerăbdare noua provocare și sunt optimist că vom avea succes. Scopul meu este să intru cât mai repede în dinamica echipei și să tragem deja primele concluzii după meciurile amicale din martie”. Luna viitoare, Kosovo are antamate trei jocuri de pregătire, cu Armenia, Ungaria și Norvegia.

A mai adăugat: "Am văzut stadionul, facilitatile Federației și mi-a fost foarte ușor să mă decid pentru Kosovo. Mi se pare o echipă foarte interesantă, atractivă. Cunosc deja câțiva jucători care evoluează în Germania, dar voi aprofunda tot lotul în săptămânile următoare. Vreau să creez cât mai rapid o relație corectă cu jucători. Voi locui la Pristina, pentru că-mi doresc să urmăresc cât mai mulți fotbaliști din campionatul intern, pe lângă cei pe care-i voi monitoriza din ligile externe”.

Foda va fi cu ochii inclusiv pe Liga 1 din România, unde evoluează cinci kosovari: Rrahmani, Krasniqi, Hasani (Rapid), Berisha (Petrolul) și Zejnullahu (CFR Cluj). Primii trei se află deja în circuitul naționalei celei mari, iar ultimul cochetează cu reprezentativa U21.

Kosovo va întâlni România în primul meci din Liga Națiunilor, pe 6 septembrie, la Pristina, în timp ce revanșa de la București se va disputa pe 15 noiembrie. Din aceeași grupă LN mai fac parte Cipru și Lituania/Gibraltar. Locul 1 va avea posibilitatea să intre într-un baraj pentru calificarea la CM dacă nu obține biletele direct prin preliminariile clasice de Mondiale.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.