Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kosovo îi cere lui Klaus Iohannis să îi recunoască independenţa

Osservatorio Balcani
Kosovo justitie

Premierul kosovar, Albin Kurti, s-a declarat miercuri încrezător că cele cinci state membre ale Uniunii Europene care nu recunosc independenţa Kosovo o vor recunoaşte ''curând'', relatează agenţia EFE.

''Sunt cinci ţări care nu recunosc (independenţa Kosovo) şi sper că în curând ele se vor alătura celor care ne recunosc'', a afirmat Albin Kurti în Slovenia, unde liderii celor 27 de state membre ale UE şi omologii lor din zona Balcanilor Occidentali participă la un summit, scrie agerpres.ro.

El a făcut astfel referire la Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania, singurele state membre ale UE care nu recunosc independenţa Kosovo, provincia sârbă care şi-a autoproclamat independenţa în 2008, la aproape un deceniu după conflictul armat în care NATO a intervenit cu raiduri aeriene împotriva trupelor sârbe.

Serbia îşi menţine în prezent poziţia fermă de refuz al recunoaşterii independenţei Kosovo. Dar preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a admis miercuri că ţara sa nu va putea adera la UE atât timp cât problema Kosovo nu va fi soluţionată. ''Există o perspectivă de extindere, dar este clar că nu toate statele membre (ale UE) au aceeaşi dorinţă'', a declarat Vucic după reuniunea cu liderii europeni, potrivit Reuters. ''Fără soluţionarea problemelor cu Pristina, Serbia nu se va putea alătura UE'', a subliniat şeful statului sârb.

Un summit similar s-a desfăşurat în Bulgaria în mai 2018, când premierul spaniol de la acea vreme, Mariano Rajoy, a refuzat să participe din cauza invitării Kosovo. Acum însă premierul Pedro Sanchez a luat parte la summit, motivând că ''Spania trebuie să fie în toate forurile''. Guvernul spaniol nu recunoaşte independenţa Kosovo întrucât se teme că aceasta ar putea alimenta separatismul în regiunile bască şi catalană.

Până în prezent 117 state au recunoscut independenţa Kosovo, potrivit MAE kosovar. Însă Kosovo nu a reuşit să devină membru al ONU, organizaţia în care peste 30% dintre cele 193 de state membre nu-i recunosc independenţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.