Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când se votează încuviințarea arestului preventiv pentru Ioan Oltean și Cătălin Florin Teodorescu

IOAN OLTEAN - INTREVEDERE - ORGANIZATII ROMANESTI DIN ITALIA

Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kövesi l-a sesizat pe procurorul general al P.Î.C.C.J pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputaților Ioan Oltean și Cătălin Florin Teodorescu.

Ioan Oltean, deputat în Parlamentul României la data faptelor și în prezent, este acuzat de trafic de influență şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, se arată într-un comunicat transmis de DNA.

Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, (trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

UPDATE 15.30: Votul în plen va fi acordat în data de 9 decembrie, potrivit deciziei luate în Biroul Permanent.

UPDATE 13.05: PNL va vota la vedere în favoarea încuviințării arestării preventive a deputaților Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe.

UPDATE 12.55: PNL confirmă, printr-un comunicat de presă,  că vicepreședintele PNL Ioan Oltean a demisionat joi din această funcție pentru a nu aduce prejudicii de imagine Partidului Național Liberal.

”În mod consecvent cu deciziile luate anterior de conducerea PNL, parlamentarii liberali se vor exprima deschis și favorabil solicitărilor adresate Parlamentului pentru ridicarea imunității senatorilor sau deputaților, indiferent de nume sau apartenență politică. PNL este partidul care a introdus în Statut, încă de la începutul acestui an, criterii stricte de integritate de la care nu face rabat. Partidul Național Liberal respectă principiul prezumției de nevinovăție, dar și pe cel privind egalitatea în fața Legii. Acesta este motivul pentru care PNL consideră că orice solicitare care privește un politician trebuie să ajungă pe masa unui judecător, așa cum se întâmplă în cazul oricărui alt cetățean”, precizează liberalii.

UPDATE 12.10: Ioan Oltean a demisionat din conducerea PNL în urma acuzațiilor. Deputatul ocupa funcția de vicepreședinte al partidului.

UPDATE 12.00: Biroul Permanent al Camerei Deputaților se reunește astăzi pentru a discuta pe marginea solicitării DNA.

Procurorii precizează că la data de 17 iunie 2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, împreună cu alţi inculpaţi care au făcut parte din aceeaşi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuţa – Preşedinte, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara) prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire cesionarului Rotaru Mihai, inculpat în cauză. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și avantaj patrimonial pentru Rotaru Mihai.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.

Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță.

De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai și cu președinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuţa, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.

Cele două cereri de încuviințare a arestării preventive au fost formulate având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.

Cererilor transmise le-au fost atașate referatele întocmite de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție care efectuează cercetări în cauză, împreună cu dosarul cauzei, în copie certificată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.