Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi devoalează aranjamentele de campanie: 'Banii se dau la rețele!' Ce mai știe DNA

facebook.com
Laura Codruta Kovesi

O conferință-dezbatere a arătat ieri care sunt relaţiile toxice dintre oamenii de afaceri şi politicieni. La dezbaterea organizată la Humanitas Cișmigiu a fost prezentă și Laura Codruța Kovesi care a arătat niște tipologii ale celor prinși până acum de DNA și de cele mai multe ori și trimiși în spatele gratiilor. Totul în contextul în care deja se știe că sunt probleme semnalate de AEP la Alegerile locale și că în perspectiva alegerilor parlamentare se anunță a fi aceleași probleme.

Vezi și: Decontarea cheltuielilor pentru Alegerile locale ajunge pe mâna procurorilor

Citește și: Lideri PDL și oameni de la Cotroceni implicați în Mega-Dosarul Jafului de la Loteria Română

Iată schemele ilegale de finanțare a partidelor:

„1.Vorbim de plata unor comisioane de 10% din contractele cu instituţiile publice. Deci câştigi contractul şi întorci o parte din bani la partid.

2.Sau vorbim de lideri de partid care îşi folosesc autoritatea pentru a numi persoane apropiate în instituţii, care apoi oferă contracte din bani publici unor oameni de afaceri. Apoi, banii din contracte se întorc la partid.

3.Sau vorbim de oameni de afaceri care finanţează ilegal campania, cu promisiune de a primi apoi contracte cu statul. Sau mai vorbim de încheierea unor contracte de consultanţă fictivă. Am constatat că, de cele mai multe ori, banii se dădeau la negru, de aceea e greu să demonstrăm că partidele sau campaniile au fost finanţate ilegal. E o problemă să dovedim că banii au fost daţi la partid, pentru că plata cash nu lasă urme. Nu merge nimeni cu geanta de bani şi cu 10 prieteni, să existe martori “, a spus Laura Codruţa Kovesi, în cadrul dezbaterii organizate de cei de la ExpertForum si citata de adevarul.

Citește și: PNL dă o lovitură de imagine: Medic celebru, pe listele de la parlamentare

Şefa DNA a amintit cele mai notorii cazuri în care politicieni de prim rang au fost condamnaţi pentru că s-au folosit de funcţie pentru a obţine „foloase patrimoniale sau nepatrimoniale“. Printre aceştia se numără: Gheorghe Bunea Stancu – fost preşedinte al CJ Brăila, condamnat la 3 ani de înschisoare cu executare după ce a „strâns“ bani pentru campania lui Mircea Geoană în 2009; Florin Popescu - fost preşedinte PDL al CJ Dâmboviţa, condamnat la doi ani de închisoare cu executare după ce a primit peste 60 de tone de pui grill pentru a le distribui alegătorilor; Liviu Dragnea – condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul“, după ce a scos la vot şi morţii din Teleorman; Sorin Frunzăverde -  fost preşedinte al CJ Caraş-Severin, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce i-a constrâns pe primarii din judeţ să adune voturi pentru Klaus Iohannis în 2014.

Vezi și: SURSE - Iohannis devine panzer: schimbare în laboratoarele Cotroceniului

Vezi și: Gabriel Sandu a EXPLODAT. Lotul celor nouă miniștri PSD și PDL din dosarul Microsoft

Pe lângă sumele înregistrate în Monitorul Oficial, mai există şi donaţiile la negru. „Am constatat că donaţia înseamnă că omul de afaceri aduce geanta cu bani, o pune pe masă, contabila face documente fictive că a primit bani de la mai multe persoane fizice, apoi face plăţi la negru“, a explicat Laura Codruţa Kövesi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.