Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi îl ţine pe jar pe Dan Şova. Ce spune despre ultimul dosar al fostului ministru

sova

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat miercuri, referitor la posibilitatea unei noi cereri pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova în ultimul dosar, că acest lucru îl va decide procurorul de caz după ce administrează toate probele. 

"Va decide procurorul de caz după ce administrează toate probele care sunt necesare, probe atât în acuzare, cât şi în apărare, după ce audiază toate persoanele care sunt implicate în caz. Va decide procurorul de caz dacă este necesar să propună sau nu o măsură preventivă. Vom vedea în zilele următoarea dacă se va întâmpla acest lucru", a afirmat Kovesi, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că senatorul Dan Şova este suspect într-un nou dosar, cauză care a fost deschisă în urmă cu câteva luni. 

"Se verifică o acuzaţie care vizează infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu pentru obţinerea unor contracte de asistenţă de la o instituţie publică de către firma de avocatură pentru care se pare că domnul Şova ar fi intervenit. Diferă valoarea sumelor, diferă perioadele de timp în care s-au încheiat aceste contracte, diferă uneori firmele care au încheiat contractele. Vorbim despre mai multe contracte, într-o perioadă mai lungă de timp, (...) au fost mai multe contracte adiţionale, mai multe sume de bani", a spus Kovesi.

Vezi şi: DNA anunță: Un nou dosar pe numele lui Dan Șova! De ce este acuzat senatorul PSD

DNA a informat, miercuri, că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de senatorul Dan Şova, la data faptelor reprezentant al unei societăţi de avocatură, pentru două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, într-un nou dosar. 

În dosar sunt cercetaţi şi Mihai Bălan, director general al CET Govora şi Constantin Lăpădat, director economic în cadrul SC CET Govora, acuzaţi de două infracţiuni de abuz în serviciu dacă a fost cauzat un folos pentru sine sau pentru altul. 

"În perioada 2006 - 2008, Dan Şova i-a determinat pe Mihai Bălan şi pe Constantin Lepădat să încheie două contracte de asistenţă juridică în termenii impuşi de el, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale în vigoare, la acea dată, cu privire la achiziţiile publice. Concret, la 1 martie 2006 şi 19 martie 2008, SC CET Govora a încheiat cu Societatea Civilă de Avocaţi 'Şova şi Asociaţii' două contracte distincte de asistenţă juridică având ca obiect asistenţă juridică/consultare/reprezentare şi plata unor onorarii de succes în valoare de 667.409,20 euro şi respectiv de 1.822.928,24 lei", se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES. 

Potrivit DNA, cele două contracte distincte au fost încheiate în condiţiile în care SC CET Govora avea contract cadru de asistenţă juridică valabil, având acelaşi obiect, încheiat cu aceeaşi Societate Civilă de Avocaţi 'Şova şi Asociaţii'. 

Procurorii susţin că prin aceste activităţi a fost cauzat un prejudiciu SC CET Govora SA în valoare de peste 667.000 euro şi peste 1,8 milioane lei şi creat în mod injust un folos în patrimoniul Societăţii Civile de Avocaţi 'Şova şi Asociaţii'. 

Într-un alt dosar, senatorii jurişti au întocmit, marţi, un raport favorabil în cazul cererii privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a social-democratului Dan Şova. 

Raportul comisiei este consultativ, el urmând să fie înaintat Biroului permanent pentru a fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei plenului Senatului de miercurea viitoare. 

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat procurorul general pentru a cere preşedintelui Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova. 

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. 

Procurorii au constatat că Mihai Bălan a încheiat cu societatea de avocaţi două contracte şi a avizat din partea CET plăţile efectuate în baza acestora, cu încălcarea dispoziţiilor legale, conduită care a condus la vătămarea intereselor legale ale societăţii de stat, producând o pagubă patrimoniului de peste 1,3 milioane lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.