Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi spune că nu a încălcat legea 'în mod intenționat': Protocolul cu SRI nu a fost o greșeală

Inquam Photos / George Calin
Laura Codruta Kovesi SIIJ

Laura Codruța Kovesi a recunoscut că a făcut greșeli, însă a spus că niciodată nu a încălcat legea intenționat, menționând că protocolul încheiat cu SRI în 2009 nu a fost o greșeală. Kovesi a spus că protocolul era un instrument necesar la acel moment.

„Nu sunt un om perfect, deși când deții o funcție așa de importantă, îți dorești să faci totul perfect. Pentru că tot ceea ce faci, faci cu oameni. Și nu există oameni perfecți. Sigur că am făcut și greșeli, dar niciodată nu am încălcat legea în mod intenționat. Poate că una dintre greșeli a fost că trebuia să comunic mai mult, să explic mai mult anumite lucruri. Poate că anumite măsuri trebuiau luate mai din timp”, a declarat Laura Codruța Kovesi, pentru Europa Liberă.

Totodată, fosta șefă DNA, a menționat și că protocolul încheiat cu Serviciul Român de Informații în 2009, pe vremea când era procuror general al României, nu a fost o greșeală.

„Dacă mă întrebați de protocol, acela nu a fost o greșeală. A fost un instrument care era absolut necesar la acel moment. Lumea uită că în 2009, niciun procuror din România nu putea să pună în aplicare o autorizație de interceptare. Erai obligat să transmiți acea autorizare la SRI, care fusese desemnat autoritate națională unică de intreceptare. Și tocmai pentru a exista un control riguros asupra acestei activități, s-a semnat acest protocol”, a mai explicat Kovesi.

Aceasta a continuat, subliniind: „Pentru infractori e foarte ușor. Se întâlnesc într-o parcare, la un restaurant, pun la cale scheme de fraudare financiare, rețele întregi prin care fac trafic de droguri sau trafic de persoane. Contra acestor forme de lucru ale infractorilor, extrem de simple și de rapide, instituțiile publice trebuie să reacționeze la fel. Rapid și eficient. Și acest lucru nu se poate face decât lucrând împreună. Acesta a fost rostul semnării unor protocoale, a stabilirii unor reguli de lucru, dar care niciodată nu au fost deasupra legii”.

Kovesi are calitatea de inculpat în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, de la Secția Specială, ea fiind acuzată de mai multe fapte. Pe 28 martie, Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către Secția de anchetă a magistraților, însă măsura a fost contestată în instanță. Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus ulterior revocarea măsurii controlului judiciar.

Fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, a fost audiat, joi, în dosarul lui Kovesi. Acesta a spus, după aproape 4 ore petrecute în Secția de anchetă a magistraților, că a fost audiat în calitate de martor, precizând că nu a luat la cunoștință de nicio împrejurare în care Kovesi să fi comis vreo infracțiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.