Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kremlinul neagă oprirea gazelor pentru Finlanda: 'O farsă a presei'

gazprom

Kremlinul a negat că Rusia va sista începând de vineri livrările de gaze naturale către Finlanda şi a calificat drept ''farsă'' relatările presei finlandeze conform cărora se va întâmpla acest lucru, transmit Reuters şi CNN.

Cotidianul finlandez Iltalehti a scris joi că responsabilii finlandezi au fost atenţionaţi asupra unei posibile opriri a furnizării gazelor din Rusia chiar începând de vineri. Relatarea a apărut după ce preşedintele finlandez Saulii Niinisto şi şefa guvernului de la Helsinki, Sanna Marin, s-au pronunţat joi în favoarea aderării ţării lor la NATO.

Ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen, a declarat vineri presei că nu poate confirma această relatare din mass-media, în timp ce la Moscova purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ceea ce a scris presa finlandeză despre sistarea livrărilor de gaze ruseşti este ''cel mai probabil o nouă farsă a presei'', adăugând că societatea Gazprom rămâne un furnizor de încredere.

Totuşi, Peskov a mai menţionat că nu are cunoştinţă despre detaliile plăţilor finlandeze către Gazprom, referindu-se la solicitarea Rusiei ca statele ''neprietenoase'' să-i plătească în ruble gazele livrate după 1 aprilie şi care a condus deja la sistarea furnizării gazelor ruseşti către Bulgaria şi Polonia.

Guvernul finlandez asigură în acest timp că este pregătit pentru o eventuală oprire a gazelor din Rusia. Finlanda se numără printre statele UE cele mai dependente de gazele ruseşti, dar gazul natural reprezintă numai aproximativ 5% din consumul său energetic, cea mai mare parte a volumelor de gaze mergând către sectorul industrial, care s-ar vedea astfel nevoit să caute alternative de aprovizionare, în special gaze naturale lichefiate (GNL).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.