Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kremlinul spune că Ucraina va primi proiectile care au provocat cancer în Iugoslavia

Skynews.com
avioane-armament-razboi-bae-systems

Întreaga responsabilitate pentru consecințele utilizării proiectilelor cu uraniu sărăcit în Ucraina revine Statelor Unite, a declarat joi purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, citat de Ria Novosti, scrie Rador.

„Aceste proiectile au fost utilizate activ în Iugoslavia. Utilizarea proiectilelor a avut consecințe foarte, foarte triste, înregistrate chiar și de organizațiile internaționale. Iar utilizarea acestor proiectile a dus la o creștere galopantă a numărului celor care suferă de cancer și alte boli", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Consecinţele acelor bombardamente le simt și generațiile următoare, a adăugat Peskov. El a avertizat că istoria din Iugoslavia se poate repeta în zonele Ucrainei în care vor fi folosite proiectile cu uraniu sărăcit.

Pentagonul a anunțat miercuri că SUA vor furniza Ucrainei muniţii ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate. Muniţiile de 120 mm sunt destinate tancurilor de luptă americane Abrams. Marea Britanie a trimis deja muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina. Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogăţire a uraniului, fiind cu circa 60% mai puţin radioactiv decât uraniul natural. Utilizarea acestui tip de muniţie nu este interzisă de legislaţia internaţională.

Multe armate - în special cea americană şi cea rusă - au în dotare astfel de obuze, care au fost folosite de SUA în ambele războaie din Golf - în 1991 şi 2003 - şi în fosta Iugoslavie în deceniul 1990. Pentagonul a recunoscut că a recurs la obuze cu uraniu sărăcit de două ori, în 2015, în operaţiuni din Siria împotriva grupării Statul Islamic

NATO: Forţele ucrainene continuă să progreseze în ofensivă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că forţele ucrainene continuă să progreseze în încercarea de a elibera teritoriu din mâinile forţelor invadatoare ruse. El a estimat că acestea avansează cu aproximativ 100 de metri pe zi, dar a recunoscut că aceasta este mai puţin decât ce sperase Ucraina.

"Nimeni nu a spus vreodată că va fi uşor. Ofensiva. Deoarece am văzut că ruşii au pregătit linii de apărare, straturi de linii de apărare, cu tranşee, cu obstacole, cu dinţi de dragon antitanc, cu greu putem identifica un alt moment în istorie în care am văzut atât de multe mine pe un câmp de luptă cum vedem în Ucraina astăzi. Ucrainenii au decis să lanseze o ofensivă, pentru că ei vor elibera teritoriul", a declarat Stoltenberg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.