Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kremlinul recunoaște că se află în spatele Partidului Șor: 'Moldova copiază metodele totalitariste ale celui de-Al Treilea Reich'

TASS
Kremlin

Rusia recunoaște că stă în spatele Partidului ”ȘOR”. Vicepreședintele Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat de la Moscova, Aleksei Juravliov, a declarat că scoaterea în afara legii a acestei formațiuni reprezintă transformarea R. Moldova într-o Antirusie, după modelul Ucrainei. El face astfel legătură între interzicerea Partidului ”ȘOR” și ”rusofobia” autorităților de la Chișinău, conform deschide.md.

R. Moldova repetă drumul parcurs de Ucraina către transformarea sa într-o Antirusie. Imediat ce la conducere a venit Maia Sandu, Chișinăul a început represaliile împotriva tuturor puterilor politice care interacționau cu Rusia. A fost plasat în arest la domiciliu fostul președinte Igor Dodon, care depunea eforturi pentru a stabili relații cu Moscova, iar acum și Partidul ”ȘOR”, care militează împotriva autorităților actuale, a fost scoasă în afara legii. Același lucru s-a întâmplat în Ucraina cu platforma de opoziție ”Pentru Viață”!” a declarat Juravliov.

Mai mult, oficialul rus a acuzat autoritățile de la Chișinău că acționează la comanda SUA, care au impus anterior sancțiuni împotriva Partidului ”ȘOR” și a liderului său, Ilan Șor.

Iar președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Dumei de Stat, Leonid Sluțki, a mers și mai departe și a comparat interzicerea Partidului ”ȘOR” cu nazismul german în cel de-Al Doilea Război Mondial.

R. Moldova continuă să meargă pe urmele regimului neonazist de la Kiev. Interdicția de către Curtea Constituțională a Partidului ”ȘOR” reprezintă un exemplu tipic de luptă cu disidența și, în fond, copiază metodele totalitariste ale celui de-Al Treilea Reich. Singurul motiv pentru această decizie este rusofobia actuală a autorităților moldovenești, alimentată de Occident” a declarat Sluțki.

Ieri, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional partidul condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Asta după ce Guvernul a depus o sesizare către Înalta Curte, prin care a cerut scoaterea Partidului ”ȘOR” în afara legii din motiv că reprezentanții formațiunii ar fi mituit alegători și protestatari, ar avea legături cu persoane dubioase de la Kremlin, ar fi încălcat în mod repetat legislația în ceea ce privește activitatea financiară a partidului.

Există nenumărate dovezi că Moscova a folosit Partidul ”ȘOR” pentru a destabiliza situația la Chișinău. Anterior, președintele Maia Sandu a declarat că Rusia încearcă să schimbe guvernarea R. Moldova cu una favorabilă ei.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, declara în aprilie că Federația Rusă, prin oligarhii care îi servesc interesele în R.Moldova, se implică în treburile interne ale statului prin tentativele de a atrage primarii localităților de partea sa.

Iar RISE Moldova publica o investigație potrivit căreia Rusia a întocmit încă în 2021 un plan de a atrage R. Moldova în sfera sa de influență până în 2030.

De asemenea, la sfârșitul anului trecut, surse din MAI declarau că scopul alianței PP ”ȘOR” și Federația Rusă l-ar reprezenta o lovitură de stat, crearea unui haos general, debarcarea actualei guvernări și instituirea unui guvern favorabil Federației Ruse, ce ar putea deturna atât vectorul de integrare europeană, cât și salva pe Șor și alți fugari de pușcărie.

Iar în luna februarie, coordonatorii din Federaţia Rusă au părut nemulţumiţi de situaţia din R.Moldova şi insistau pentru reanimarea ”spiritului protestatar” la Chişinău, sub o formă mult mai radicală.

Notăm că Partidul ”ȘOR” a fost implicat în repetate rânduri în acțiuni destabilizatoare la protestele sale. Mai mult, Deschide.MD scria pe 6 martie despre faptul că peste 80 de tineri din municipiul Chișinău și raioane ale R. Moldova ar fi fost transportați organizat de formațiunea condusă de fugarul Ilan Șor într-un ”sejur” de trei zile în stațiunea Belek din Turcia. Potrivit surselor Deschide.MD din cadrul IGPF, o parte dintre ei ar fi fost la instructaj pentru provocarea dezordinilor în masă în timpul protestelor, fiind antrenați să rupă cordoanele polițienești și să arunce fumigene. Alții urmau să se întoarcă R. Moldova cu bani pentru a finanța protestele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.