Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kurzii sirieni acuză Turcia că plănuieşte o invazie în Siria

pkk

Turcia caută să folosească atentatul din această săptămână de la Ankara ca pretext pentru a întreprinde lovituri aeriene şi o campanie terestră împotriva principalei miliţii kurde în Siria, a afirmat un purtător de cuvânt al miliţiei, dezminţind orice implicare a kurzilor sirieni în atacul din capitala turcă, relatează vineri agenţia DPA.

''Primul lucru pe care l-au făcut după atac a fost să ne acuze. Inventează un pretext în timp ce caută să intre în Rojava'', a declarat Redur Xelil, purtător de cuvânt al miliţiei kurde, pentru agenţia de presă prokurdă Firat. Rojava este ceea ce kurzii numesc Siria de nord. După ce ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că secretarul de stat american, John Kerry, i-ar fi spus că Unităţile de Apărare ale Poporului Kurd (YPG) ''nu pot fi de încredere'', Xelil a dezminţit faptul că ar fi avut loc vreo schimbare în politica americană faţă de kurzi. SUA susţin înaintarea YPG împotriva grupării extremiste Stat Islamic (SI) în estul Siriei începând din 2014 şi nu există nici un indiciu privind o schimbare a poziţiei Washingtonului.

După atentatul de la Ankara, Turcia a bombardat puternic poziţii ale YPG. Kurzii sirieni au afirmat că cel puţin doi civili au fost ucişi în loviturile aeriene turceşti, care s-au intensificat vineri dimineaţa. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), bombardamentele Turciei, ''care au durat şapte ore, au fost cele mai dure'' ce au avut loc vreodată în provincia siriană Alep. Turcia este un susţinător puternic al rebelilor sirieni, aflaţi în prezent în colaps în Alep ca urmare a loviturilor aeriene ruseşti intense. În nordul provinciei, în apropiere de oraşul cheie Azaz, situat în apropiere de graniţa cu Turcia, kurzii au cucerit noi teritorii. În pofida acuzaţiilor Ankarei în legătură cu o presupusă implicare a YPG în atentatul de la Ankara, soldat cu 28 de morţi, în majoritate militari, SUA susţin în continuare înaintarea YPG împotriva Statului Islamic în apropiere de graniţa cu Irakul. Turcia a afirmat că este nevoie de o operaţiune terestră în Siria, dar că ea necesită participarea SUA. Conform revistei germane Der Spiegel, NATO ar fi avertizat Turcia că, dacă ajunge în dificultate cu Rusia în cursul unei operaţiuni terestre în Siria, atunci alianţa nu va putea să se implice. Turcia continuă totodată să lupte împotriva rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care au legături cu YPG, pe teritoriul său, după ruperea, în 2015, a unui armistiţiu ce dura de doi ani, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.