Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kyrylo Khomiakov, Binance: Reglementarea este tendința în cripto. Între timp, investim în educație

Radu Pop
Binance
Kyrylo Khomiakov

Îndată ce reglementarea MiCA (Markets in Crypto Assets) va intra în vigoare, vom vedea un avans uriaș în tot ce ține de cripto - utilizare, parteneriate, colaborări, iar adoptarea criptomonedelor va crește exponențial, declară Kyrilo Khomiakov, director general Binance pentru Europa Centrală și de Est într-un interviu pentru stiripesurse.ro.

  • „Văd un viitor promițător și o creștere foarte rapidă, iar Europa Centrală și de Est va avansa foarte repede. În ultimii ani, am asistat la o creștere semnificativă a pieței criptomonedelor, dar acum observăm mai multe tendințe importante. În primul rând, se conturează o tendință puternică către reglementare. După ciclurile anterioare, autoritățile și reglementatorii din întreaga lume sunt tot mai interesați să aducă criptomonedele în sfera regulamentelor.”

- Cum vă poziționați, în raport cu tendințele din reglementare?

De-a lungul anilor, Binance a vorbit despre necesitatea unei reglementări eficiente și adecvate. MiCA este un pas binevenit și pragmatic în direcția corectă în acest sens, pentru armonizarea cerințelor în întreaga UE și crearea unei piețe unice pentru cripto. Credem cu tărie că un mediu de reglementare stabil poate sprijini inovația, proteja investitorii și este esențial pentru stabilirea încrederii în industrie care permite creșterea pe termen lung.

Un alt aspect important este educația. Înțelegem că, pentru a avea succes pe termen lung, trebuie să investim în educarea utilizatorilor noștri și a publicului în general. În acest fel, când va veni următorul boom al criptomonedelor, toți cei care folosesc criptomonede vor înțelege nu numai beneficiile, ci și riscurile asociate, precum și cum să se protejeze online.

- Credeți că publicul este suficient de bine pregătit, educat, pentru a accesa cu ușurință piața cripto?

Suntem dedicați educației utilizatorilor noștri ca o prioritate principală. Tocmai de aceea am dezvoltat Binance Academy, unde oferim o gamă largă de cursuri, teste și certificate pentru a ajuta utilizatorii să înțeleagă criptomonedele și să navigheze în acest spațiu. În curând, vom lansa "Școala Binance," care va oferi o introducere accesibilă în limba locală pentru utilizatorii noi, cu informații de bază despre finanțe, tranzacționare, riscuri și securitate online. La finalul cursului, utilizatorii vor primi un certificat NFT ce atestă nivelul lor de educație în domeniul criptomonedelor. De asemenea, colaborăm cu universitățile pentru a oferi educație formală în acest domeniu. Mai mult, suntem susținătorii reglementărilor în domeniu, lucrăm îndeaproape cu specialiștii pentru a ne proteja utilizatorii și să aducem așa numita “zonă gri” a criptomonedelor la lumină pentru toată lumea.

- Cum vedeți evoluția regiunii noastre, în materie de cripto, într-o comparație continentală?

Europa de Est se evidențiază în mod pozitiv pe piața criptomonedelor. Aici, penetrarea criptomonedelor este mai mare decât în Europa de Vest, iar dezvoltarea este mai rapidă. Această regiune dispune de talente IT remarcabile, o comunitate cripto puternică și o bază de utilizatori considerabilă. Comparând numărul de persoane cu experiență în lucrul cu criptomonedele pe cap de locuitor, observăm că Europa de Est stă mult mai bine decât țările dezvoltate. Acest lucru se datorează, în parte, faptului că în țările mai dezvoltate, interesul pentru criptomonede este mai scăzut. Astfel, vedem o perspectivă strălucită pentru regiunea Europei de Est, cu talente IT, interes crescut pentru criptomonede și costuri relativ reduse ale industriei IT.

- Este cripto un mod mai sigur, sau unul mai riscant de a proteja capitalul?

În primul rând, cripto înseamnă o mai bună protecție a capitalului. Este o opțiune bună pentru a vă economisi banii. Bitcoin nu este inflaționist, guvernele nu pot tipări mai multe bancnote sau crește prețurile. Este cel mai bun din toate celelalte active: aur, investiții pe piața bursieră, etc. Așadar, în primul rând, este o investiție bună. În al doilea rând, criptomoneda este complet transparentă și vizibilă. Atunci când faceți tranzacții cu criptomonede, acestea rămân în blockchain pentru totdeauna. Moneda cripto este mult mai ușor de urmărit și mai transparentă decât banii fizici. Spre diferență de sistemul bancar obișnuit, de fiecare dată când acest activ își schimbă proprietarul, datele rămân pentru totdeauna în blockchain. Există, pe lângă investiție, și posibilitatea de a transfera capitalul oricând și aplicabilitatea cu, de exemplu, cardul Binance pentru a plăti oricând vrei din portofelul tău criptografic pentru bunuri de pe piață.

- Cum se împacă blockchain cu sectorul financiar tradițional, în Europa de Est?

Deocamdată vorbim mai degrabă despre o competiție decât despre o colaborare, pentru că instituțiile bancare tradiționale înțeleg valoarea și amenințarea pe care o ascund criptomonedele pentru ele. Imaginați-vă că vreți să trimiteți bani pentru a sprijini oamenii dintr-o țară care a fost afectată de un anumit eveniment. La bancă, trebuie completată o listă specială, sunt comisioane uriașe de achitat și apoi, într-o săptămână sau două, poate că veți trimite acești bani. Dar nu sunteți siguri că banca spre care trimiteți banii va accepta plata, nu-i așa? Și, la sfârșitul zilei, veți plăti un comision foarte mare fără un rezultat rapid. Dar în cripto, doar apăsați câteva butoane și imediat puteți dona sau puteți trimite banii oriunde în lume, în câteva secunde, indiferent de mărimea tranzacției. Și în acest caz, regulamentul pregătit aici, în Europa, va ajuta cu adevărat la oficializarea completă a criptomonedelor, la curățenia în acest sistem și atunci va fi foarte complicat pentru organizațiile financiare tradiționale să concureze cu criptomonedele. Așadar, fie vor împinge acest moment cât mai mult timp posibil, fie vor găsi o modalitate de a se adapta și de a se schimba.

- Vom mai vedea un boom în zona cripto?

Da, cu siguranță vor exista noi boom-uri în viitor. Deși mulți spun că fiecare boom este diferit, privind în urmă la cele patru cicluri anterioare, putem observa că au existat asemănări semnificative. Cu alte cuvinte, istoria ne arată că acest domeniu este caracterizat de ciclicitate și că avem toate motivele să credem că vom vedea noi perioade de creștere semnificativă în viitor.

- Ce planuri are Binance, la nivel de regiune și local, în România?

Avem planuri pe termen lung și colaborăm activ cu multiple organizații din România. De exemplu, suntem parteneri cu echipa de fotbal Rapid București și suntem sponsor blockchain pentru ei. Dorim să aducem experiențe unice fanilor prin intermediul criptomonedelor, inclusiv posibilitatea de a cumpăra produse și servicii folosind criptomonede, bilete sub formă de NFT și alte avantaje digitale în timpul meciurilor. De asemenea, lansăm "Școala Binance" în curând, în mai puțin de o lună, care va aduce educație cripto în limba locală pentru utilizatorii noștri. În plus, am investit în proiecte interesante din România și susținem economia locală. Avem și alte activități de planificate pentru viitorul apropiat, iar până la sfârșitul anului, vom aduce mai multe noutăți pentru comunitatea noastră.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.