Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

L-a întrecut pe Danileț - Judecătoare de la Curtea de Apel București, exclusă a cincea oară din magistratură

Inquam Photos / Octav Ganea
csm consiliul superior al magistraturii

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis luni excluderea din magistratură, pentru a cincea oară, a Danielei Panioglu, judecător din cadrul Curţii de Apel Bucureşti.

„Admite acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei Daniela Panioglu - judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti. În baza art. 273 alin.(1) lit.f) din Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aplică doamnei Daniela Panioglu (...) sancţiunea disciplinară constând în 'excluderea din magistratură' pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.271 lit. b) şi lit.s) teza I din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată hotărârea Secţiei.

Comentarii nepotrivite la adresa unui procuror de ședință

Cele două articole invocate în acţiunea disciplinară se referă la "atitudinile nedemne în timpul serviciului faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii", respectiv "exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă".

Cazul se referă la comportamentul lui Panioglu într-o ședință de judecată din 24 martie 2022, în legătură cu interacțiunea sa cu procuroarea de ședință a DIICOT, Florentina Lupu. Mai exact, Panioglu este acuzată că, prin tonul său imperativ și prin corectarea și întreruperea repetată a procuroarei, a creat un sentiment de inferioritate în rândul acesteia, sugerând că nu este familiarizată cu aspectele legale sau că nu deține competențele profesionale necesare. De asemenea, se afirmă că Daniela Panioglu nu i-a acordat procuroarei posibilitatea de a-și susține cererea în fața instanței. În plus, conform Inspecției Judiciare, Panioglu a făcut comentarii care ar putea induce ideea că soluția în cauză a fost deja decisă, creând astfel o impresie incorectă procurorului.

Patru precedente

Nu este prima dată când CSM ia o astfel de decizie în cazul magistratului. Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât miercuri, 15 martie 2023, excluderea din magistratură a judecătoarelor Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu, de la Curtea de Apel București, pentru exercitarea funcției cu rea-credință.

Inspectorii judiciari au reținut că „judecătoarele, investite cu soluționarea unui apel, nu s-au pronunțat asupra menținerii, revocării, înlocuirii ori încetării de drept a măsurii preventive și au sancționat cu amendă judiciară procurorul care a redactat contestația la executare ce a făcut obiectul dosarului, fără ca acesta să se încadreze în categoria persoanelor pentru a căror conduită procesuală neconformă legiuitorul a prevăzut respectivă sancțiune.” Motivele precedentelor excluderi, AICI!

Anterior, judecătoarea Daniela Panioglu a fost sancționat pentru mai multe ori încălcări ale Codului deontologic și pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute la art. 99 lit. c) din Legea nr. 303/2004, constând în adoptarea unui comportament inadecvat față de colegul de complet, aceasta urlând, țipând și aruncându-i cu un dosar în cap în timpul deliberării.

ÎCCJ a dispus anul trecut anularea deciziei CSM din 15 decembrie 2022 prin care cele două au fost excluse din magistratură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.