Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

László Tőkés a câştigat la CEDO: România i-a încălcat fostului europarlamentar dreptul la liberă exprimare

Tokes

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) de la Strasbourg şi-a făcut cunoscută marţi decizia în cazul Tokes vs. România legat de arborarea steagurilor secuiesc şi al regiunii Partium la biroul din Oradea al omului politic de etnie maghiară, prin care admite că a existat o "ingerinţă" din partea autorităţilor române în exercitarea dreptului de liberă exprimare a reclamantului, notează Agerpres.

Curtea de la Strasbourg a considerat pe de altă parte că simpla constatare a unei încălcări "reprezintă în sine o satisfacţie echitabilă suficientă pentru eventualele daune morale suferite de reclamant", care solicitase 16.000 de euro ca daune morale.

CEDO a impus totuşi statului român să-i achite lui Laszlo Tokes cheltuieli de judecată în sumă de 2112 euro, plus impozitele aferente, faţă de cele 2489 cerute.

Într-o opinie disidentă comună, judecătoarele Iulia Antoanella Motoc şi Gabriele Kucsko Stadlmayer notează între altele că sancţiunea impusă de statul român reclamantului pentru arborarea respectivelor drapele - un avertisment - a fost "cea mai uşoară din cele prevăzute de dreptul intern" şi că aceasta s-a referit la faptul că nu a fost obţinută o autorizaţie pentru amplasarea unui "mijloc de publicitate", fără a fi pus în cauză caracterul lor de simbol al unei minorităţi, apreciind în concluzie că nu a existat o încălcare a articolului 10 al Convenţiei europene a drepturilor omului privind libertatea de exprimare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.