Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, Lucian Romașcanu o spune clar și răspicat: Cred că Unirea poate răspunde la cele mai importante întrebări

Inquam Photos
Lucian Romașcanu

La 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, ministrul culturii, Lucian Romașcanu, spune că și astăzi reunirea celor două state ar reprezenta un răspuns pentru cele mai stringente probleme. Potrivit oficialului, clasa politică de la Chișinău și București trebuie să se asigure că un astfel de proces este bine făcut și acceptat. Și ministrul culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan, spune că decizia Sfatului Țării din 1918 a reprezentat un act istoric, iar generația Unirii a dat dovadă de un curaj extraordinar, demn de scenarii de film sau piese de teatru, transmite IPN.

Lucian Romașcanu spune că anul 1918 a fost unul marcat de provocări și de incertitudinea generată de război, iar reprezentanții Sfatului Țării de la Chișinău au înțeles importanța momentului și au profitat de conjunctura favorabilă Unirii. „Într-un moment istoric, acei oameni au decis exact ce era corect să se întâmple. Și astăzi Moldova are nevoie de România, suntem alături, ajutăm Moldova cu tot ce este nevoie, cu alimente, energie, sprijinim traficul de mărfuri. Cultural vorbind, demult nu mai avem granițe. E un moment important, când cred că Unirea poate răspunde la cele mai importante întrebări. Sigur, este de gândit, de negociat, dar asta este misiunea oamenilor de stat, să obțină tot de ce este nevoie pentru ca un fapt important, cum ar putea fi Unirea Moldovei cu România, să fie bine făcut și acceptat de toată lumea”, a spus Lucian Romașcanu în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.

Constantin Toma, primarul Buzăului, spune că cele două au ratat un moment favorabil Uniri

Prezent la Chișinău, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a spus că politicienii celor două state au ratat un moment favorabil Uniri, și anume desprinderea Basarabiei istorice de Uniunea Sovietică, prin declararea Independenței din 1991. „Trebuie să amintim și de începutul anilor 90, când politicienii noștri de atunci, de la București și de la Chișinău, n-au avut curajul într-un moment istoric,să facă acest lucru. Germania de Est s-a reunit cu Germania Federală și avem actualul stat german. Atunci s-au putut desprinde de Imperiul Sovietic mai multe state. Era un moment prielnic pe care l-am ratat. Poate pe viitor vom fi împreună în Uniunea Europeană, poate direct de va întâmpla. Trebuie să credem în identitatea noastră de români, suntem un popor puternic”, a menționat primarul municipiului Buzău.

Ministrul culturii de la Chișinău a remarcat că granițele culturale dintre cele două state au dispărut demult. Sergiu Prodan spune că lecția Unirii din 1918 trebuie să reprezinte un exemplu de curaj și pentru politicienii vremii. „Artiștii, scriitorii, oamenii de cultură, în aceste evenimente istorice din 1918 au o temă de inspirație nemaipomenită. E un motiv în plus pentru oamenii de creație să scrie romane, piese de teatru, scenarii de film. În acele vremuri tot nu era simplu. Unirea din 1918 nu s-a produs ușor și de la sine, doar cu ovații. Au fost situații complicate și atunci, relații tensionate, factori externi care influențau acest proces, dar generația de atunci a avut curajul, demnitatea și siguranța unui drum pe care l-a ales. Noi astăzi, în fața provocărilor cu care ne confruntăm, trebuie să răspundem la fel de rapid și să învățăm lecțiile trecutului”, a spus Sergiu Prodan.

La 27 martie 1918, cu 86 de voturi „Pentru”, Sfatul Țării de la Chișinău a votat Unirea Basarabiei cu România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.