Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

la 75 de ani de la prima bombă atomică Primarul Hiroshimei avertizează asupra 'naţionalismului autocentrat'

bomba atomica

Primarul Hiroshimei a cerut joi comunităţii internaţionale să respingă "naţionalismul autocentrat", în timp ce Japonia a comemorat victimele atacului nuclear american ce a avut loc în urmă cu 75 de ani, relatează dpa.

La o ceremonie anuală drastic limitată din cauza pandemiei de coronavirus, primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a cerut guvernului japonez să semneze şi să ratifice Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare (TPNW), adoptat de 122 de ţări în iulie 2017.

Aproximativ 880 de participanţi, inclusiv supravieţuitori ai atacului nuclear, prim-ministrul Shinzo Abe şi reprezentanţi din peste 80 de ţări, au ţinut un minut de reculegere la 8.15 (23.15 GMT), momentul exact când bomba atomică americană a fost lansată asupra Hiroshimei în 1945.

Bomba cu uraniu de patru tone a făcut ravagii fără precedent în oraşul din vestul Japoniei, ucigând instantaneu zeci de mii de persoane, cea mai mare parte civili.

Până la sfârşitul anului 1945, aproximativ 140.000 de persoane, inclusiv zeci de mii de coreeni şi alţi non-japonezi, au murit din cauza bombardamentelor şi efectelor lor secundare.

Omenirea se luptă acum cu o nouă ameninţare: noul coronavirus, a mai declarat primarul la ceremonia de la Memorialul Păcii.

"Cu toate acestea, cu ceea ce am învăţat din tragediile din trecut, ar trebui să fim capabili să depăşim această ameninţare", a adăugat el.

"Când pandemia de gripă din 1918 a atacat acum un secol, a luat zeci de milioane de vieţi şi a terorizat lumea, în timp ce naţiunile care luptau în Primul Război Mondial nu au fost în măsură să se confrunte cu ameninţarea împreună. O creştere ulterioară a naţionalismului a dus la Al Doilea Război Mondial şi bombardamentele atomice", a notat el.

"Nu trebuie să permitem niciodată ca acest trecut dureros să se repete. Societatea civilă trebuie să respingă naţionalismul autocentrat şi să se unească împotriva tuturor ameninţărilor", a subliniat Matsui.

Pe 9 august 1945, o altă bombă atomică a explodat deasupra oraşului din sud-vestul Japoniei Nagasaki. Aproximativ 74.000 de oameni au murit acolo până la sfârşitul anului.

Mii de supravieţuitori sunt încă afectaţi de efectele secundare ale atacurilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.