DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

La ce sunt bune pensiile speciale pentru primari. Sfârșitul subdezvoltării?

mischie-condamnat-la-4-ani-de-inchisoare-cu-executare-13256304

Astăzi, Senatul a votat pensii speciale și pentru aleșii locali, după ce săptămâna trecută forul legislativ a aprobat același regim preferențial pentru membrii Parlamentului. Parlamentarii și aleșii locali nu sunt singurele categorii care beneficiază de pensii în afara principiului contributivității. În aceeași situație sunt magistrații, diplomații, personalul militar, ca să dăm doar câteva exemple.

Să fim cinstiți. Publicul nu e revoltat pentru că nu se respectă un principiu, acela al contributivității, adică, primești pensie atât cât contribui în timpul vieții active. La militari, diplomați și magistrați nu s-a simțit vreo revoltă în societate, când s-a pus problema pensiilor speciale. La parlamentari și primari, însă, cetățenii cârtesc. Și asta pentru că e vorba de politicieni. Cum clasa politică e suficient de detestată în România, orice drept suplimentar trece ca privilegiu. Mai ales că el este votat chiar de cei care îl primesc sau, în cazul primarilor, de cei care depind de voturile aduse de cei care îl primesc.

Vă propun totuși o altă perspectivă asupra pensiilor speciale acordate politicienilor de către politicieni.

Nu mai e pentru nimeni un secret că partidele politice sunt sub o imensă presiune a schimbării. Sigur, presiunea merge mai degrabă în direcția unui ”schimb de ștafetă”, adică, figurile mai vechi din politică să fie înlocuite de fețe noi. Nu e clar încă în ce măsură asta seamănă mai degrabă a cosmetizare, decât a reformă profundă, dar tot e mai mult decât nimic.

Politicienii vechi, fie că au ocupat funcții de parlamentari, miniștri, primari, președinți de CJ (așa-numiți ”baroni”) sunt considerați compromiși. Numai și dacă ne gândim la felul în care s-au ales în funcție, e drept, prin vot direct, și mă refer aici la finanțarea campaniilor, e greu să spună vreunul că nu știa cu ce se mănâncă circuitul banilor negri, luați din comisioane sau cotizați în vederea unor favoruri cu anticipație. Chiar dacă numai unii au încăput pe mâna DNA, complicitatea la vechea schemă de finanțare a campaniilor a fost generalizată, numai un naiv ar putea crede altfel.

Toți au înțeles mesajul implicit al instituțiilor de forță din ultimii ani - e vremea să vă retrageți din politică, e vremea să nu mai candidați. Acesta a fost ”bățul”, dacă vreți. Pensiile speciale sunt ”morcovul”.

Și asta pentru că unii dintre cei ajunși la o anumită vârstă și la un număr de mandate nu prea se dau duși din peisaj. Dacă ar fi după alegători, mulți dintre ei ar mai lua cel puțin un mandat, fără probleme. Asta pentru că au făcut câte ceva (puțin) în comunitățile lor sau, dacă n-au făcut, măcar se descurcă cu banii de la buget ca să-și fidelizeze armata de ”asistați social”, gata oricând să pună un vot pentru binefăcătorul lor.

Cred că pensiile speciale pentru aleșii locali vizează tocmai această categorie: primarii de comune sau orășele mici, sărace, ajunși și ei la o anumită vârstă. N-au furat atât de mult precum un primar de municipiu sau chiar un parlamentar. S-au ”descurcat” și ei la nivelul bugetului local. Poate și-au pricopsit copiii și câteva rude, dar pentru ei în continuare planează incertitudinea unei bătrâneți grele. Și-atunci de ce să se retragă? De ce să nu mai tragă de încă vreo-două trei mandate de primar ca să mai prindă ceva cheag?

Acest tip de primar e destul de cunoscut pentru cei care au luat în viața lor România la picior. Unii au fost primari chiar și în vremea lui Ceaușescu și au câștigat alegerile cu 70-80% de fiecare dată după revoluție. Îmbrăcați ponosit, poate cu o mașină mai acătării (măcar atât și-au permis după atâtea mandate), cu frica lui Dumnezeu (adică, furăm, dar cu măsură), autoritari în comunitățile lor, știind să manipuleze pe plan local diverse grupuri influente și familii, așa încât să nu apară niciodată vreun contracandidat mai serios. Au trecut pe la toate partidele după 1989. Unde era guvernarea, acolo erau și ei. Au trăit mai ales din sumele redistribuite de la nivel județean sau central. Cu ele n-au reușit să facă mare lucru, evident.

Problema acestor oameni este că au ținut blocate comunitățile lor ani de zile. Nici picior de investitor, nu locuri de muncă, nu infrastructură din bani europeni, mai nimic din ceea ce și-ar fi permis măcar în ultimii opt ani, de când România a devenit membră a UE. Oameni cuminți, fără viziune, disciplinați în fața șefului lor de partid, oricare a fost el, la un moment dat, aducători de câteva mii de voturi care se deșertau în sacul mare al PSD, PNL, PDL sau oricare altă formațiune prin care au trecut.

Nu e mai puțin adevărat că unele unități administrative pe care le păstoresc nu-și justifică existența. Nu sunt viabile. Fără prea mulți locuitori, deci cu o bază de impozitare restrânsă, cu populație îmbătrânită, risipită prin câteva sate, fără industrie, fără investitori privați.

Vă amintiți pesemne de discuția comasării comunelor, așa încât să nu mai existe genul acesta de sate fantomă, care numai printr-o mare indulgență pot fi numite localități ale României. Vă amintiți și rezistența partidelor politice la o asemenea idee. De fapt, rezistența venea chiar de la acești ”amărâți”, care nu voiau cu niciun chip să lase scaunul de sub fund, să accepte că primăria lor e falimentară și că oamenii ar duce-o mult mai bine dacă ar fi înglobați într-o localitate apropiată, cât de cât viabilă din punct devedere administrativ și financiar. Și își șantajau șefii de partid cu mia de voturi pe care o aduceau.

Ei, bine, pensiile speciale lor li se adresează. E clar că, începând din anul 2017, reforma administrativ-teritorială nu mai poate fi evitată. Partidele mari vor trece deja la o redesenare a unităților administrative, iar comasarea localităților e imposibil de ocolit ca măsură de viabilizare bugetară. Mulți din primarii pe care i-am descris mai sus vor merge acasă. Ca să plece mai ușor li se face și acest ultim favor, care să le dea un sentiment de siguranță la bătrânețe. Merită costurile?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.