Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La doar câțiva ani de la uciderea lui Khashoggi, România cade la înțelegere cu saudiții: acord privind cooperarea în domeniul apărării

middleeasteye.net
Jamal Khashoggi

Guvernul României a aprobat, miercuri, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului cu Guvernul Regatului Arabiei Saudite privind cooperarea în domeniul apărării, semnat la Riad, la 24 ianuarie 2022, transmite Agerpres.

Acordul cuprinde prevederi referitoare la domeniile cooperării bilaterale pe zona pregătirii şi educaţiei militare, a schimbului de informaţii, transferului de tehnologie, cercetare şi dezvoltare, în domeniul telecomunicaţiilor, serviciilor medicale, industriei de apărare, protecţiei informaţiilor clasificate, precizează un comunicat al Executivului.

Documentul menţionează autorităţile competente în aplicarea Acordului, modul de soluţionare a divergenţelor, intrarea în vigoare, durata, precum şi încetarea valabilităţii Acordului, mai arată sursa citată.

Khashoggi (n. r.: foto), un jurnalist saudit critic care locuia în SUA, a fost ucis cu brutalitate în consulatul saudit din Istanbul, Turcia, în octombrie 2018. Ulterior, CIA a concluzionat că prințul moștenitor Mohammed a ordonat probabil lovitura, deși prințul a negat vehement această acuzație, informează Businessinsider.com

La scurt timp după moartea lui Khashoggi, președintele Turciei Recep Erdoğan a acuzat "cele mai înalte niveluri" ale guvernului saudit - fără a-l numi pe prințul moștenitor Mohammed - de autorizarea asasinatului și a cerut ulterior ca saudiții să îi extrădeze pe suspecți în Turcia. Cererea sa a fost respinsă.

La rândul său, Arabia Saudită a lansat un boicot neoficial asupra bunurilor turcești, o acțiune care a dus la scăderea exporturilor turcești către Arabia Saudită cu peste 90% până în martie 2021. Boicotul s-a atenuat în luna ianuarie a acestui an.

Recenta călătorie lui Erdogan la Riad vine în urma deciziei din 7 aprilie a procurorilor turci de a renunța la încercarea de a urmări în justiție, în absență, 26 de saudiți acuzați de uciderea lui Khashoggi și de a preda controlul asupra cazului Arabiei Saudite.

Procurorii saudiți au solicitat transferul cazului în luna martie, potrivit Reuters. Arabia Saudită a desfășurat propriul proces al celor 11 persoane acuzate de uciderea lui Khashoggi în septembrie 2020, care a fost pe scară largă criticat ca fiind un simulacru de către grupurile pentru drepturile omului.

Transferul cazului înseamnă că toate încercările internaționale de a face dreptate cu privire la această crimă în afara Arabiei Saudite au încetat acum.

Dar văduva lui Khashoggi, Hatice Cengiz, a promis să continue lupta, iar o serie de procese independente privind moartea lui Khashoggi, inclusiv din partea lui Cengiz, rămân active.

"Nu vom renunța doar pentru că procesul judiciar a luat acum o astfel de decizie", a declarat Cengiz despre cazul turc. "Voi continua procesul juridic atât cât pot".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.