Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La Guvern se pune în mișcare un plan uriaș: instrumentul funcționa ca uns pe vremea comunismului/ VIDEO

Guvern

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că se va lansa un nou proiect ReCONECT, care va urmări să coreleze nevoile din piața muncii cu cele din oferta educațională. Un sistem de acest tip funcționa în perioada comunistă în România, atunci când existau repartițiile, iar facultățile erau strâns legate de domeniile din câmpul muncii.

”Tot cu bani europeni finanțăm un proiect prin care legăm sistemul de educație de cerințele reale ale angajatorilor din economie. Investim într-o platformă digitală numită ReConect. Astfel putem monitoriza, anticipa și corela eficient oferta din Educație cu cererea de pe piața muncii din România.”, a explicat Marcel Ciolacu.

Ce își propune platforma de tip ReCONECT

”Autoritățile vor avea posibilitatea adaptării permanente a ofertei educaționale și de formare profesională cu cererea de pe piața forței de muncă, prin interconectarea bazelor de date ale ministerelor Muncii, Educației și ale altor instituții publice cu platforma informatică ReCONECT.

Guvernul a adoptat, în ședința de astăzi, o hotărâre prin care sunt stabilite autorităţile și instituţiile publice implicate în asigurarea funcționării Mecanismului Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieței Muncii și Educației, responsabilitățile acestora, precum și datele administrative din sistemele, bazele de date sau registrele gestionate de acestea, care pot fi accesate prin platforma ReCONECT.

Rolul acestei platforme este să anticipeze nevoia de #competențe, să asigure un mecanism integrat de corelare a sistemului de educație cu cererea de pe piața forței de muncă din România și are următoarele componente:

- mecanismul de monitorizare a inserției absolvenților de învățământ profesional și tehnic și de învățământ superior, ce cuprinde monitorizarea inserției absolvenților de învățământ profesional și tehnic; a absolvenților de învățământ superior; a traseului profesional/inserției absolvenților programelor de formare profesionala continuă;

- mecanismul de anticipare a nevoilor de calificare pe termen scurt și mediu/lung;

- mecanismul de evaluare și monitorizare a politicilor publice privind măsurile active și politicile de formare profesională.

Instituțiile care vor asigura funcționarea Mecanismului sunt Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Educației, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii și Protecţiei Sociale, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, -Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional și Tehnic și Autoritatea Națională pentru Calificări.

“Platforma ReCONECT reprezintă o inițiativă strategică care abordează nevoile și schimbările continue din piața muncii din România, este complet inovatoare prin obiectiv, prin soluția informatică și rezultate, dar și prin construcția parteneriatului extins și prin abordarea coordonată a celor două domenii, educație și ocupare”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura - Oprescu.

Funcționarea Mecanismului va fi monitorizată de un comitet interinstituțional alcătuit din reprezentanți ai instituțiilor implicate, constituit prin decizie a primului-ministru.

Proiectul „ReCONECT - Adaptare la Schimbare - Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieței Muncii și Educației”, în valoare 19.119.659,39 lei / aprox. 4 milioane euro, implementat de ANOFM, a fost o condiționalitate favorizantă pentru finanțarea domeniilor ocupare, educație și formare profesională din Fondurile Structurale Europene 2021-2027”, informează Ministerul Muncii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.