Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La loc comanda, în Marea Britanie: Premierul Liz Truss retrage una din măsurile cu care promitea revoluție economică

Agerpres - Reuters
Liz Truss

Prim-ministrul britanic Liz Truss a fost forțată luni să revină asupra planurilor de celei mai mari reduceri a impozitului pe venit, măsură care a dus la declanșarea unei revolte în partidul său și la turbulențe pe piețele financiare, scrie Reuters.

Truss și ministrul său de finanțe, Kwasi Kwarteng, au anunțat la 23 septembrie un nou "plan de creștere" care prevedea reducerea taxelor și reglementărilor, finanțat prin împrumuturi guvernamentale uriașe, pentru a scoate economia din anii de stagnare, scrie Mediafax.

Însă planul a declanșat o criză de încredere a investitorilor în guvern, lovind în plin valoarea lirei sterline și prețul obligațiunilor guvernamentale și zdruncinând piețele globale în așa măsură încât Banca Angliei a trebuit să intervină cu un program de 65 de miliarde de lire sterline (73 de miliarde de dolari) pentru a susține piețele.

Deși eliminarea cotei maxime de impozitare a reprezentat doar aproximativ 2 miliarde dintr-un plan de reducere a impozitelor de 45 de miliarde de lire sterline, acesta a fost elementul cel mai vizibil al unui pachet fiscal care urma să fie finanțat prin împrumuturi guvernamentale, Kwarteng neexplicând cum va fi plătit pe termen lung.

La doar câteva ore după ce Truss a apărut la televiziunea BBC pentru a apăra această politică, Kwarteng a emis o declarație în care a spus că a acceptat că aceasta a devenit o distragere a atenției de la eforturile mai ample de a ajuta gospodăriile să treacă printr-o iarnă dificilă. "Ca urmare, anunț că nu vom continua cu eliminarea cotei de impozitare. Am înțeles și am ascultat", a spus el în declarație. Decizia de a inversa cursul este posibil să îi pună pe Truss și Kwarteng sub o presiune uriașă, la mai puțin de patru săptămâni după ce au ajuns la putere. Marea Britanie a avut patru prim-miniștri în ultimii șase ani turbulenți din punct de vedere politic.

Kwarteng a declarat că nu a luat în considerare demisia.

"Rata de 45 de pence a fost pur și simplu o distragere a atenției asupra a ceea ce a fost un set de măsuri foarte, foarte puternic", a declarat el la televiziunea BBC, adăugând că decizia a fost luată de el și de Truss.

Truss, fostul ministru de externe al Marii Britanii, în vârstă de 47 de ani, care a preluat funcția pe 6 septembrie după ce a câștigat o competiție pentru conducerea Partidului Conservator, a declarat duminică că ar fi trebuit să facă mai mult pentru a "pune bazele" deciziilor.

De asemenea, Truss nu a negat că aceasta ar necesita reduceri de cheltuieli pentru serviciile publice. Duminică, ea a refuzat să se angajeze să majoreze ajutoarele sociale în funcție de inflație - o combinație toxică de care ar fi profitat partidele de opoziție.

Lira sterlină și-a recuperat pierderile în raport cu dolarul american de când Kwarteng a prezentat mini-bugetul. Luni, moneda a crescut cu 0,8%, înainte de a cădea în timp ce Kwarteng vorbea la BBC. A rămas cu o majorare de 0,2% la 1,118 dolari la 0651 GMT.

Mai mulți parlamentari de rang înalt din Partidul Conservator s-au declarat public împotriva acestei politici, spunând că reducerea cheltuielilor guvernamentale și creșterea împrumuturilor pentru a finanța reducerile de taxe pentru cei mai bogați este riscantă din punct de vedere politic în timpul unei crize a costului vieții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.