Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La Mănăstirea Frăsinei a fost sfinţită o nouă raclă pentru moaştele Sf. Calinic

basilica.ro
Sf. Calinic

Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului a sfinţit sâmbătă o raclă nouă în care au fost aşezate moaştele Sfântului Calinic, aflate în patrimoniul mănăstirii Frăsinei (prin darul Patriarhului Iustinian Marina). Slujba a fost oficiată în faţa pietrei de legământ așezată de ctitorul aşezământului monahal, în anul 1867, prin care interzicea accesul femeilor în mănăstire, conform basilica.ro

„Viața Sfântului Ierarh Calinic a însemnat o continuă rugăciune și o atentă grijă față de datoriile sale monahale, iar pentru viața lăuntrică și minunile săvârșite în timpul vieții a fost cinstit în mod deosebit atât de către domnitorul țării cât și de fiii săi bisericești”.

„Postul, smerenia, milostenia, pocăința, privegherea, ascultarea, sunt numai o parte dintre virtuțile care au făcut ca Sfântul Ierarh Calinic să fie iubit de Dumnezeu și de oameni”, a spus Arhiepiscopul Râmnicului.

Momentul a fost prilejuit de sărbătoarea locală a Aducerii în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, prăznuită în fiecare an în Duminica a treia după Paști, în amintirea  evenimentului din anul 2012.

Pelerinaj

După slujba de sfințire a noii racle de argint, cei prezenţi împreună cu Arhiepiscopul Varsanufie au mers în pelerinaj până la biserica mare a mănăstirii.

După așezarea în biserică a noii racle, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie i-a binecuvântat pe pelerini, „încredințâdu-i că împreuna călătorie în acest spațiu încărcat de sfințenie ostoiește dorul după Dumnezeu, după cum cum ne-a încredințat și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”.

Liturghie

Sărbătoarea a continuat duminică cu Sfânta Liturghie oficiată de Arhiepiscopul Varsanufie la Centrul Eparhial in Râmnicu Vâlcea.

Ierarhul a evidenţiat activitatea culturală şi administrativă a Sfântul Calinic de la Cernica desfăşurată în Oltenia.

„Pe cheltuiala sa a întemeiat o tipografie la Râmnic, în care a tipărit numeroase cărţi de învăţătură şi de rugăciune, a ctitorit mănăstiri, Centrul eparhial şi Catedrala Arhiepiscopală de la Râmnic, a reorganizat seminarul şi a înfiinţat o serie de şcoli”, a spus ierarhul la hramul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea.

Arhiepiscopul Râmnicului le-a vorbit celor care au participat la sărbătoare despre viața duhovnicească a ocrotitorului eparhiei.

„Deseori, își prelungea postul timp de patruzeci de zile. De-a lungul întregii sale vieți ca monah nu a mâncat niciodată carne și începând cu anul 1820 s-a abținut chiar de la pește, consumând doar legume. Toți călugării bătrâni și tineri îl admirau și-l iubeau cu inimă curată pentru că era smerit cu adevărat, fără prefacere, fără ură și viclenie, supunându-se tuturor.

„Viața Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica ne arată harismele specifice acestui stareț sfânt: darul rugăciunii inimii, având faima de călăuzitor al rugăciunii inimii, darul de a conduce obști numeroase, dar și pe cea a facerii de minuni chiar din timpul vieții sale”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.

La final, ierarhul le-a oferit pelerinilor care au asistat la slujbă iconiţe reprezentând pe Sfântul Calinc de la Cernica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.