Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La Sulina este prima biserică din Europa Continentală pe care o vede soarele

Cotidianul spaniol El País prezintă, într-un reportaj despre Sulina, farmecul cosmopolit al acestui port, fostă reședință a Comisiei Europene a Dunării. Articolul numește orașul „Kilometrul Zero al unui fluviu care spune povestea Europei” și îl citează pe parohul de la catedrala ortodoxă din oraș, cea mai estică biserică din România, potrivit basilica.ro.

Reportajul face parte dintr-o serie dedicată locurilor-cheie de-a lungul unui traseu european între Marea Nordului și Marea Neagră, pe care reporterii l-au străbătut în 14 zile, pornind din portul belgian Ostend.

Catedrala Sf. Nicolae și Sf. Alexandru văzută dintre Dunăre.

Ajunși la Sulina, punctul final al călătoriei, jurnaliștii au descoperit punctele de interes turistic și oamenii locului.

Părintele paroh Marian Măcăilă-Ivanov le-a prezentat Catedrala „Sf. Nicolae și Sf. Alexandru”, ctitorită de Regii Carol I și Carol al II-lea, drept „prima biserică din Europa Continentală pe care o vede soarele [la răsărit]”. Iar Veronica Niga, o bucovineancă vorbitoare de spaniolă, le-a povestit că s-a întors de la Barcelona, unde are copiii și un nepot și s-a restabilit în România.

Marian Măcăilă-Ivanov în Catedrala „Sf. Nicolae și Sf. Alexandru”.

Articolul numește Sulina un Far East („Extrem Orient”) al Europei și evocă „o instituție care a precedat cu un secol Uniunea Europeană”: Comisia Europeană a Dunării, creată pentru a răspunde intereselor economice ale statelor de pe continent într-o perioadă de echilibru precar, după încheierea Războiului Crimeei, dintre imperiile Otoman și Rus.

Citește și: Alexandru Rafila, despre imunizarea în masă: Se poate întâmpla în câțiva ani de zile

Comisia a avut rolul „să pacifice regiunea și să se asigure că gura Dunării este navigabilă, prin reglementări acceptate de toți, lucrări de infrastructură costisitoare, domnia legii și o administrație comună în care lucrau oameni de zeci de naționalități”. Zece țări au avut cândva consul în Sulina.

Farul Observator din Sulina adăpostește azi Muzeul Comisiei Europene a Dunării și cabinetul de lucru al scriitorului Jean Bart, autorul romanului „Europolis”.

Sulina este comparată cu porturile din romanele lui Gabriel García Márquez și Graham Greene, dar se face trimitere și la romanul scriitorului român Jean Bart, „Europolis”, care o prezintă ca pe „un mozaic de rase: toate națiunile, toate tipurile, toate limbile”. Cartea românului numește Comisia Europeană a Dunării „un stat în miniatură” și Sulina „o Europă în miniatură”.

Plaja din Sulina la răsărituul soarelui.

Iulian Vizauer, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Tulcea, spunea într-un comunicat că instituția care a funcționat în secolul al XIX-lea la Sulina a fost ca un fel de „Uniune Europeană” de la marginea Europei.

Farul de pe digul de nord, construit de Comisia Europeană a Dunării.

Acest specific multicultural se reflectă în arhitectura eclectică a Sulinei, un „melanj armonios şi pitoresc de atmosferă mediteraneană punctată de rigurozitate nordică”, preciza oficialul român.

Stradă din Sulina, cel mai estic punct al țării noastre.

Sulina are patru faruri: Farul Vechi sau Farul Observator (1841), unde se pot vizita Muzeul Comisiei Europene a Dunării și cabinetul de lucru al scriitorului Jean Bart; Farul vechi de pe digul de nord (1887), construit de Comisia Europeană a Dunării; Farul de pe digul de sud (1922) și Farul nou (1983).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.