Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laburiștii britanici prezintă la congresul de la Liverpool un program economic foarte de stânga

BBC
 Jeremy Corbyn

Partidul Laburist, principalul partid de opoziţie britanic, a prezentat luni un program economic foarte de stânga - naţionalizări, cesiunea de către întreprinderile private a unei părţi a capitalului lor angajaţilor - la un Congres, la Liverpool, în nord-vestul Angliei, relatează AFP.

”Adevărata democraţie industrială soseşte”, a declarat, prezentându-şi propunerile, însărcinatul cu probleme financiare în cadrul formaţiunii John McDonnell, cunoscut ca fiind şi mai de stânga decât liderul partidului Jeremy Corbyn, el însuşi un ”bard” al stângii radicale, informează news.ro.

În cazul în care ajung la putere, laburiştii britanic doresc ca întreprinderile private să cedeze până la 10% din capitalul lor angajaţilor, care ar putea astfel să încaseze dividende. Această propunere s-ar aplica întreprinderilor care au cel puţin 250 de salariaţi, ceea ce le-ar permite să încaseze până la 500 de lire sterline (557 de euro) pe an.

Acest ”acţionariat le va da muncitorilor aceleaşi drepturi ca celorlalţi acţionari şi le va permite să aibă un cuvânt de spus asupra strategiei întreprinderii lor”, a apreciat John McDonnell.

Această propunere se vrea un răspuns la stagnarea veniturilor în Regatul Unit, care rămân uşor inferioare nivelului atins înainte de criza financiară internaţională din 2008-2009.

Liderul laburist a pledat, de asemenea, în favoarea unui val de naţionalizări în sectoarele căilor ferate, apei, energiei şi serviciilor poştale.

”Anumite ziare spun că alegătorii sunt îngroziţi (de naţionalizări). Dar se înşală (...). Sondaj după sondaj, proprietatea publică şi-a dovedit popularitatea”, a spus el. ”Oamenii s-au săturat pur şi simplu să fie jupuiţi de privatizare”, a insistat el, în contextul în care dezbaterea pe tema renaţionalizării anumitor porţiuni ale economiei revine cu regularitate în Regatul Unit.

Reacţionând faţă de anunţurile Partidului Laburist, organizaţia patronală CBI a denunţat măsuri contraproductive.

”Diktatul lor cu privire la acţionariatul salariat nu va face decât să încurajeze investitorii să-şi facă valizele (...). Dacă scad investiţiile, productivitatea şi salariile diminuează de asemenea”, a declarat directoarea generală a organizaţiei, Carolyn Fairbairn.

Congresul Partidului Laburist, care se află cot la cot, în sondaje, cu Partidul Conservator al premierului Theresa May, se încheie miercuri cu un discurs al lui Jeremy Corbyn.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.