Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laburiştii britanici se pregătesc de alegeri şi promit GARANTAREA drepturilor cetăţenilor UE

the telegraph
alegeri anticipate UK

Partidul Laburist afirmă că le va garanta imediat drepturile cetăţenilor din celelalte state ale Uniunii Europene rezidenţi în Marea Britanie dacă va câştiga alegerile parlamentare anticipate din luna iunie, transmite marţi Reuters, comentând că este vorba despre o strategie menită să recupereze din avansul conservatorilor premierului Theresa May.

Decizia neaşteptată a Theresei May privind organizarea de alegeri anticipate pe 8 iunie a pus partidele politice de opoziţie în situaţia dificilă de a se pregăti în doar şase săptămâni, relatează agerpres.

Se anunţă ceva mare! Trump îi convoacă la Casa Albă pe toţi senatorii americani în problema coreeană

Partidul Laburist, aflat în sondaje cu circa 20 de puncte în urma conservatorilor, va critica ceea ce numeşte abordarea 'imprudentă' a dnei May a negocierilor pentru Brexit.

'Cetăţenii UE nu doar îşi aduc contribuţia la societatea noastră: ei sunt societatea noastră. Şi nu ar trebui să fie folosiţi ca monedă de schimb', va sublinia purtătorul de cuvânt al laburiştilor, Keir Starmer, într-un discurs pe care îl va rosti la Londra şi din care au fost difuzate extrase.

'Aşadar, în prima zi a unui guvern laburist vom garanta imediat că toţi cetăţenii UE care trăiesc acum în Marea Britanie nu vor vedea nicio modificare a statutului lor legal ca rezultat al Brexit-ului, şi vom solicita drepturi reciproce pentru cetăţenii britanici în UE', susţine Starmer.

Premierul Theresa May a refuzat să liniştească îngrijorările cetăţenilor UE care trăiesc în ţara sa în ce priveşte drepturile lor după Brexit, declarând că îşi va suma un angajament doar după ce va obţine aceleaşi garanţii pentru britanicii care trăiesc în Uniunea Europeană.

Aceasta i-a făcut pe mulţi să sugereze că Theresa May îi foloseşte pe milioanele de cetăţeni UE din Marea Britanie ca monedă de schimb în discuţiile care se anunţă a-i pune la încercare, prin complexitatea lor, chiar şi pe cei mai experimentaţi negociatori.

Macron s-a văzut deja cu sacii-n căruţă. Presa franceză îl avertizează să evite 'triumfalismul'

Starmer a declarat la radio BBC că poziţia dnei May este parte a unei strategii 'rigide' şi 'imprudente' care îi îndepărtează pe negociatorii UE înainte de începerea propriu-zisă a discuţiilor şi că Partidul Laburist va adopta un ton mai conciliant pentru a obţine un acord bun, care să includă acces preferenţial la piaţa comună europeană.

'Totul ţine de ton şi de abordare, iar tonul şi abordarea adoptate de premier este de a spune 'afară, afară, afară'', afirmă Starmer.

'Îmi este absolut clar din discuţiile mele de la Bruxelles şi din alte părţi că (acordarea drepturilor cetăţenilor UE) ar fi primită ca un mesaj foarte binevenit al genului de abordare pe care Marea Britanie doreşte să o adopte', mai spune purtătorul de cuvânt laburist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.