DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Lacul de acumulare Stânca-Costeşti din județul Botoșani s-a transformat într-un 'important cartier de iernare' pentru păsări

funny Everyday youtube
rață rațe pui de rata

Lacul de acumulare Stânca-Costeşti s-a transformat într-un "important cartier de iernare" al păsărilor din bazinul românesc al râului Prut, susţin, într-o postare pe Facebook, reprezentanţii Serviciului Teritorial Botoşani al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).

Potrivit acestora, pe lacul de la Stânca-Costeşti au fost observate, cu prilejul Recensământului internaţional al păsărilor de apă, aproximativ 15.000 de exemplare de păsări din 25 de specii, 96% dintre acestea fiind raţe.

"Inclus în lista locaţiilor unde se realizează Recensământul internaţional al păsărilor de apă, lacul de acumulare Stânca-Costeşti din judeţul Botoşani se află pe cursul mijlociu al râului Prut, de-a lungul unei importante căi de migraţie, care face legătura dintre Europa nordică şi bazinul Marii Negre, drumul est-elbic de migraţie. Aria naturală protejată ROSPA0058 Lacul Stânca-Costeşti, în suprafaţă de 2192,8 ha, se află pe teritoriul administrativ al comunelor Manoleasa, Ripiceni, respectiv oraşului Ştefăneşti şi reprezintă un important cartier de iernare al păsărilor din bazinul românesc al râului Prut", precizează specialiştii ANANP, conform Agerpres.

Aceştia susţin, de asemenea, că dintre cele 59 de specii menţionate în Formularul standard Natura 2000 al sitului, 17 au fost identificate în teren în cadrul vizitei de monitorizare. Este vorba despre raţa mare, care este dominantă, raţa mică, raţa cu cap castaniu, raţa cu cap negru, raţa sunătoare, lebăda de vară, lebăda de iarnă, lişiţa, ferestraş mic, ferestraş mare, corcodel mare, egreta mare, cormoran mare, pescăruş pontic, şorecar comun şi erete vânăt.

În plus, au mai fost identificate opt specii de păsări, din care trei specii sunt ameninţate la nivel european, respectiv raţa suliţar, raţa fluierătoare şi cinteza de iarnă.

"Datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, vânt puternic, valuri înalte şi pod de gheaţă în zonele cu un nivel scăzut al apei, păsările erau condensate pe lacul de compensare şi pe grindurile din coada lacului, pe teritoriul comunei Ripiceni", mai precizează reprezentanţii ANANP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.