Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lămâile au dat inflația peste cap. S-a dublat în septembrie

lamai verzi

Inflaţia anuală a urcat, la sfârşitul lunii septembrie, la 1,54%, faţă de 0,84 procente, cât era la sfârşitul lunii august. Este cea mai mare valoare a inflaţiei anunţată anul acesta de Institutul Naţional de Statistică, după luna aprilie, când s-a înregistrat o creştere a preţurilor de 1,22%. Printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult în septembrie se află lămâile şi fasolea uscată. Dar sunt şi produse care s-au ieftinit, iar cele mai mari reduceri de preţ au fost la cartofi, relateaza Digi24

Legumele şi fructele proaspete, majoritatea aduse din import, conduc în topul scumpirilor.

Cele mai mari creşteri de preţ s-au înregistrat la citrice, în special la lămâi. Un plus de 21% în primele nouă luni din acest an. Jumătate din scumpire s-a înregistrat în luna septembrie.

O scumpire de aproape 10% a înregistrat şi fasolea boabe, iar mierea de albine se află pe locul trei in top, cu un preţ mai mare cu 6% faţă de sfârşitul anului trecut. Ţuica s-a scumpit şi ea, cu 2,2 procente.

Creșteri de preţuri au avut şi alte categorii de produse. Spre exemplu, ţigările costă acum cu aproape 7,0% mai mult decât în decembrie 2013, iar serviciile poştale sunt mai scumpe cu 5,4%. Şi carburanţii sunt mai scumpi cu 4 procente.

A fost loc însă şi de iefiniri. Cel mai mult a scăzut preţul cartofilor în acest an, un minus de 37%.

„Una dintre cauze este ieșirea pieței Rusiei din joc. A dus la destabilizarea prețurilor în toată Comunitatea Europeană. Piața Rusiei era una mare, se făcea export. Scăzand cererea, prețurile scad”, spune Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

De asemenea, românii plătesc cu 15% mai puţin pentru un kilogram de zahăr şi cu 13% pentru un ou, comparativ cu sfârşitul anului trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.