Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lansare modestă în China pentru 'Mulan', în contextul recenziilor mixte şi a lipsei mediatizării

Phoenix
cinema

Producţia epică live-action a studiourilor Disney ''Mulan'' a avut o primire modestă vineri în China, lansarea fiind afectată de recenzii mixte, măsurile anti-COVID-19 impuse în cinematografe şi o interdicţie guvernamentală asupra relatărilor în media în contextul apelurilor internaţionale la boicot, relatează Reuters, potrivit AGERPRES.

Filmul, bazat pe o poveste populară chineză, a obţinut încasări de 46 de milioane de yuani (6,73 milioane de dolari) la box-office până la ora locală 20:00 (12:00 GMT), conform platformei de bilete online Maoyan - un debut dezamăgitor în comparaţie cu alte blockbustere.

Studioul Disney, care mizează pe succesul filmului "Mulan", realizat cu un buget de 200 de milioane de dolari, a fost criticat la doar câteva zile după debutul peliculei pe o platformă de streaming din America de Nord şi cu foarte puţin timp înainte de premiera acestui lungmetraj în cinematografele din China. Un editorialist şi mai mulţi comentatori de pe reţelele sociale au criticat grupul Disney pentru decizia sa de a filma în provincia chineză Xinjiang şi pentru mulţumirile adresate mai multor departamente ale guvernului regional chinez în genericul afişat la finalul acestei pelicule. Aproximativ 1 milion de etnici uiguri din Xinjiang trăiesc în tabere de detenţie, pe care autorităţile chineze le-au denumit "centre de educare voluntară".

Citește și: Doliu în lumea politică: A murit în timp ce se afla în campanie electorală. Viza funcția de președinte al Consiliului Județean Dolj .

Chestiunea drepturilor omului pentru comunitatea uigură se adaugă şi altor critici de natură politică ce au fost generate de acest film, inclusiv apeluri la boicot după ce actriţa Liu Yifei, care interpretează rolul principal, şi-a exprimat sprijinul faţă de poliţia chineză anul trecut în perioada protestelor pro-democraţie din Hong Kong.

Autorităţile chineze au dispus principalelor media din ţară să nu publice relatări despre lansarea filmului în urma acestei reacţii negative, au declarat pentru Reuters patru surse familiarizate cu acest subiect.

Cu actori de renume din China în rolurile principale - Jet Li, Gong Li, Donnie Yen şi Liu Yifei - filmul ''Mulan'' a fost conceput pentru a fi pe placul publicului chinez, a doua cea mai importantă piaţă de profil din lume, după SUA. Însă, nu a beneficiat de acoperire media sau de vedete prezente pe covorul roşu la premieră.

Recenziile online din China au părut a fi mai preocupate de intriga filmului decât de politică.

Filmul, care a fost lansat deja pe multe pieţe prin intermediul serviciului de streaming al Disney, a fost evaluat cu 4,7 din 10 pe popularul site de socializare din China Douban.

Unii internauţi au scos în evidenţă inexactităţi istorice, inclusiv apariţia în film a unor clădiri care au fost ridicate la sute de ani după acţiunea din film.

''Pre-vânzările au început prea târziu, iar înainte de premieră au fost unele recenzii destul de extreme'', a declarat Liu Zhenfei, analist la Maoyan. ''Pe lângă faptul că este afectat de probleme de piraterie, pentru că povestea este chineză există aşteptări mai mari când este prezentat în China", a explicat el.

Compania specializată în vânzarea de bilete estimează că ''Mulan'' va obţine probabil încasări de sub 300 de milioane de yuani pe întreaga durată a difuzării în China.

Prin comparaţie, ''The Eight Hundred'', un film patriotic despre lupta Chinei împotriva Imperiului Japonez în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a obţinut încasări de 141,3 milioane de yuani în prima zi, în luna august.

Cei care au ieşit de la primele proiecţii ale ''Mulan'' au declarat însă că problemele politice nu i-au făcut să se răzgândească. ''Nu ar trebui ca arta să devină politică'', a spus Shanghai Gao Wenxing, în vârstă de 23 ani. ''În calitate de cetăţean din China, eu nu cred că este ceva în neregulă cu acţiunile lui Liu Yifei'', a adăugat ea, referindu-se la actriţă care joacă rolul lui Mulan şi care a stârnit unele nemulţumiri după ce şi-a exprimat susţinerea faţă de poliţia din Hong Kong într-o perioadă în care oraşul era cuprins de tulburări.

Citește și: Mărturia cutremurătoare a soției lui Emi Pian: ‘Totul a fost planificat. Ei și-au făcut planurile, și mi-au omorât bărbatul’

Când a fost întrebat în trecut despre reacţia la turnarea filmului în Xinjiang, ministerul chinez de Externe a reiterat poziţia Beijingului cu privire la existenţa unor tabere de reeducare în regiune, spunând că acele spaţii sunt instituţii cu rol vocaţional şi educaţional şi acuzând forţele anti-China că denigrează politica din Xinjiang, notează Reuters.

China este prima piaţă majoră care şi-a redeschis cinematografele la capacitate completă.

Versiunea live-action a filmului de animaţie cu acelaşi titlu inspirat de eroina chineză Hua Mulan, ar fi trebuit să aibă premiera în cinematografe în aprilie 2020. Însă, din cauza crizei sanitare declanşate de pandemia de coronavirus, lansarea sa pe marile ecrane, anunţată drept una dintre marile premiere ale anului 2020, a fost amânată şi ulterior anulată, iar grupul Disney a decis până la urmă să difuzeze această peliculă direct pe propria platformă de streaming, Disney+, începând din 4 septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.