Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lansarea stației rusești 'Luna-25' a fost amânată pentru mai 2022

nasa.gov
statia luna-25

Lansarea stației lunare automate rusești ”Luna-25” a fost amânată pentru luna mai a anului viitor, după ce, inițial, fusese programată pentru octombrie 2021. Decizia a fost impusă de necesitatea efectuării unor teste suplimentare ale tuturor elementelor stației în condiții cât mai apropiate de cele din spațiu, a anunțat publicația ”N + 1”, citând surse din concernul ”Roskosmos”.

Dezvoltarea stației automate ”Luna-25” (anterior ”Luna-Glob”) a început în 1997, ea continuând seria stațiilor sovietice ”Luna”, care ultima dată au aselenizat pe satelitul natural al Pământului în 1976. Se așteaptă ca stația să lucreze aproximativ un an în regiunea polului sudic al Lunii, să colecteze probe de regolit și să analizeze compoziția acestora, să stabilească, de asemenea, conținutul de gheață de apă. În plus, printre obiectivele misiunii se numără perfecționarea zborului și a operațiunii de coborâre la sol într-o zonă apropiată de cea polară a Lunii, precum și cercetarea exosferei lunare.

Stația este compusă din două părți principale: un tren de aterizare cu sistem de propulsie și un compartiment depresurizat pentru instrumente, unde se află echipamentele științifice și de lucru, bateriile solare și sistemele de comandă și control termic. În total, la bordul stației ”Luna-25” vor fi nouă dispozitive științifice, inclusiv un sistem manipulator cu recipient ce permite colectarea regolitului lunar de la o adâncime de 15-30 de centimetri.

Inițial, ”Luna-25” urma să fie lansată în octombrie 2021, dar această dată a fost pusă sub semnul întrebării din cauza lipsei a două instrumente – ”Bius – L”, de la Centrul științific și de producție pentru automatizări și instrumentare ”N.A. Piliughin”, și DISD-LR (măsurător Dopler a vitezei și distanței) de la concernul ”Vega”. La mijlocul lunii august, Centrul de cercetare și producție ”Lavocikin” a anunțat că a primit ambele instrumente, care au fost supuse testării.

La 20 august 2021, ”Roskosmos” a anunțat că amână data lansării ”Luna 25” pentru mai 2022, stația urmând să fie lansată pe orbită de racheta purtătoare ”Soiuz-2”, cu blocul de accelerare ”Fregat”, de pe aerodromul ”Vostocinîi”. S-a spus că trebuie testate suplimentar anumite elemente ale stației, care, în momentul de față, este complet echipată cu toate dispozitivele necesare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.