Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lansez un apel către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, să elaboreze până la finalul lunii iunie normele metodologice ale planului anticancer, spune Gorghiu

Facebook
Alexandru Rafila

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a anunţat marţi că lansează un apel către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, să elaboreze până la finalul lunii iunie normele metodologice ale planului anticancer lansat la Cotroceni şi aprobat de Parlament la finalul anului trecut. 152 de persoane mor în fiecare zi din cauza cancerului, iar anual 20.000 de pacienţi, a spus ea, potrivit news.ro.

”Sunt onorată să fiu astăzi alături de dumneavoastră. Mulţumesc, Nicoleta Pauliuc, pentru invitaţie, pentru organizarea acestui eveniment. Vocea bolnavilor oncologici se aude în Parlament prin vocea ta. Nevoile lor se regăsesc în legislaţie sau se vor regăsi şi pentru că tu duci acest steag”, a spus Alina Gorghiu în cadrul evenimentului.

Preşedintele interimar al Senatului a arătat că, atunci când vine vorba de cancer, cel mai grav este să se vorbească în lozinci.

”Chiar dacă astăzi, un diagnostic de cancer nu înseamnă automat o condamnare la moarte, deşi putem spune că s-au făcut paşi concreţi în tratamentul şi susţinerea bolnavilor oncologici în România, încă nu e de ajuns. Se pot face mult mai multe, iar rolul substanţial aici îl au decidenţii la nivel naţional şi direct răspunzători. Care trebuie să lucreze concentrat şi unitar. Cifrele statistice arată că suntem încă departe de ceea ce ne-am dori. Să spunem lucrurilor pe nume! Cancerul este a doua cauză principală de deces în România: 19% din totalul deceselor sunt din cauza cancerului. 9 din 10 români sunt financiar vulnerabili în cazul unui diagnostic de cancer. Anual, în ţara noastră, 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer, dintre care aproape 500 sunt copii. Rata mortalităţii în România e încă ridicată, comparativ cu rata europeană”, a afirmat Gorghiu.

Ea a precizat că, în judeţul Argeş, în 2022, patologia oncologică se afla pe locul 5 ca şi prevalenţă şi pe locul al doilea ca şi cauză de mortalitate.

”La sfârşitul anului, erau în evidenţă 21.032 bolnavi, în creştere faţă de 2021. Tot în 2022, au beneficiat de tratament prin PNS (Programul Naţional de Sănătate) Oncologie 3302 pacienţi, dar am pierdut 430 de argeşeni din cauza cancerului”.

”S-a pierdut timp important! În 2015, am depus împreună cu colegi din PNL proiectul Legii prevenţiei, dar, la acel moment, sistemul nu era pregătit pentru o schimbare. Era logica aceea că te duci la doctor doar când eşti bolnav. Şi care încă mai persistă pe alocuri. Din păcate, a primat şi logica electorală a perioadei 2015 - 2016 şi propunerea legislativă, care poate că era perfectibilă, nu a fost votată. În 2020, s-a adoptat Legea 152 pentru prevenirea îmbolnăvirilor. În 2022, s-a reglementat „dreptul la uitare”, care prevede ca supravieţuitorii de cancer să nu mai fie nevoie să declare asiguratorilor că au avut boala. Tot atunci, s-a votat legea prin care asiguratul care îngrijeşte un pacient bolnav de cancer beneficiază de concediu şi de indemnizaţie, dar şi legea care dă posibilitatea ca încadrarea în grad de handicap să se poată face la domiciliul bolnavului. De aici, din Parlament, există toată deschiderea şi întreg sprijinul pentru bolnavii de cancer. Premierul Ciucă a anunţat măsuri noi, iar prezenţa lui constantă la genul acesta de evenimente arată preocuparea guvernului”, a spus Alina Gorghiu.

Preşedintele interimar al Senatului a menţionat: ”E limpede că e nevoie de o strategie amplă privind această boală cruntă. Iar România are această strategie, la care s-a ajuns după consultări extinse şi cu multă muncă din partea Administraţiei Prezidenţiale, care şi-a propus acţiuni concrete la toate nivelurile pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor”.

”Poate azi, săptămâna aceasta, vorbim mai mult despre cancer, despre supravieţuitorii acestei boli, despre ce s-a făcut sau ce ar trebui făcut şi nu se face. Eu cred că e timpul să ne asumăm, să punem presiune când vedem că se tărăgănează lucrurile, cum se întâmplă la acest moment, să demarăm şi să consolidăm strategii de care oamenii suferinzi au nevoie. Strategiile şi reformele consistente, necesare nu se construiesc cu amânări sau cu politici orgolioase, personale. Mai mult, decizia de a institui Ziua Supravieţuitorului de Cancer trebuie să aibă şi o altă valoare: să reprezinte angajamentul ferm şi rapid al clasei politice în lupta pentru combaterea cancerului. Acesta este singurul răspuns concret pe care pacienţii oncologici trebuie să îl primească de la forurile decizionale de specialitate”, a arătat Gorghiu.

Alina Gorghiu a lansat un apel către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, să elaboreze până la finalul lunii iunie normele metodologice ale planului anticancer lansat la Cotroceni şi aprobat de Parlament la finalul anului trecut. ”Altfel, va fi extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil pentru dl ministru să explice, în propria apărare, de ce în continuare 152 de persoane mor în fiecare zi din cauza cancerului, iar anual 20.000 de pacienţi. Sau de ce România are cu 48% mai multe decese faţă de media europeană. Cancerul poate fi învins!”, a spus Gorghiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.