DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Laura Codruța Kovesi a bătut palma cu Viktor Orban: Cei doi vor coopera

kovesi

Biroul Procurorului Public European (EPPO) şi Parchetul general din Ungaria au semnat un acord privind cooperarea şi schimbul de informaţii pentru a facilita investigaţiile şi punerile sub acuzare, a anunţat biroul procurorului-şef ungar, pe website-ul său, transmite vineri MTI.

Ungaria este primul dintre cele cinci state membre ale Uniunii Europene neparticipante la EPPO care semnează un asemenea acord, potrivit unei declaraţii a Biroului procurorului general ungar, scrie Agerpres.ro.

Acordul a fost semnat de procurorul public european, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul general al Ungariei, Peter Polt, şi acoperă metodele de cooperare în chestiuni penale, precum şi modalităţile de schimb de informaţii strategice, indică declaraţia citată.

Conform acordului, ''Serviciul procuraturii Ungariei va ajuta activitatea EPPO cu instrumente juridice furnizate de actele Uniunii Europene referitoare la cooperarea judiciară în chestiuni penale sau alte acorduri juridice multilaterale'', adaugă declaraţia. De asemenea, este avută în vedere organizarea de conferinţe şi seminarii comune.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Parchetul European va funcţiona ca o structură colegială, formată din două niveluri. Nivelul central va fi format din procurorul-şef european, care va avea responsabilitatea generală a biroului. Nivelul descentralizat va fi alcătuit din procurori europeni delegaţi situaţi în statele membre, care vor fi însărcinaţi cu activitatea de zi cu zi a investigaţiilor şi urmăririlor penale în conformitate cu regulamentul şi cu legislaţia respectivului stat membru.

Nivelul central va monitoriza, va conduce şi va supraveghea toate investigaţiile şi urmăririle penale desfăşurate de procurorii europeni delegaţi, asigurând astfel o politică consecventă în materie de investigaţii şi urmărire penală în întreaga Europă. Deşi competenţa sa este limitată la statele membre participante, Parchetul European va coopera cu celelalte state membre ale UE neparticipante.

Parchetul European va veni în completarea activităţii OLAF (Biroul european de luptă antifraudă) şi a Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale.

Dintre cele 27 de state membre UE, cinci nu participă la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.