Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laura Codruţa Kovesi le dă lovitura decisivă chinezilor cu Operaţiunea 'Drumul Mătăsii': grupare destructurată de EPPO; daune de peste 300 mil. euro

AFP
Laura Codruta Kovesi

Parchetul European (EPPO) a efectuat marţi zece percheziţii la mai multe adrese din Belgia, inclusiv la aeroportul din Liège, şi a arestat patru suspecţi, în cadrul unei operaţiuni împotriva unei reţele de fraude vamale despre care se crede că ar fi cauzat prejudicii de cel puţin 303 milioane de euro sub formă de evaziune fiscală, informează un comunicat al instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi.

În timpul operaţiunii, desfăşurată cu sprijinul Europol, al autorităţilor vamale şi al autorităţilor fiscale şi de poliţie din Belgia, ofiţerii au efectuat percheziţii în spaţii de depozitare şi în birouri de la aeroportul din Liège şi din Zeebrugge, precum şi în locuinţele private ale suspecţilor - din Ans (Alleur), Liège şi Visé - confiscând probe şi bunuri.

În vizorul procurorilor europeni delegaţi de EPPO la Bruxelles, care s-au ocupat de această anchetă ce a avut numele de cod "Drumul Mătăsii", se află exportatori chinezi suspectaţi că au pus la punct un sistem complex de sustragere de la plata TVA pentru bunurile importate, folosind trei agenţii vamale private belgiene şi o serie de societăţi-paravan în mai multe state membre ale UE.

Potrivit anchetei, societăţile belgiene, care acţionau în calitate de reprezentanţi vamali şi de reprezentanţi de încredere ai exportatorilor chinezi în materie de TVA, declarau că bunurile care intrau pe aeroportul din Liège - echipamente electronice, jucării şi o multitudine de accesorii - erau destinate altor state membre, pentru a beneficia astfel de o scutire de TVA la import, în baza "Procedurii vamale 42" (CP42) a UE.

Ce este frauda CP42?

Procedura vamală 42 îi scuteşte pe importatori de plata TVA în ţara de import, în cazul în care bunurile importate sunt ulterior transportate în alt stat membru al UE. În cadrul acestei proceduri, creată pentru a simplifica comerţul transfrontalier, plata TVA nu se plăteşte în ţara de import, atunci când bunurile sunt achiziţionate într-un alt statul membru, care este destinaţie finală.

Pentru a beneficia de această scutire, exportatorii chinezi au utilizat agenţii vamale private/reprezentanţi de încredere în materie de TVA în Belgia, care declarau că destinaţia finală a mărfurilor se afla în alte state membre. Pentru a face acest lucru, suspecţii ar fi folosit societăţi-fantomă cu sediul în Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Polonia şi Spania, utilizând facturi false şi documente de transport falsificate. În unele cazuri, se presupune că au folosit numele unor societăţi reale, care nu ştiau însă că le fuseseră furate codurile de TVA şi identităţile.

În realitate, societăţile-fantomă nu primeau bunurile. Ele erau de fapt furnizate unor societăţi reale, stabilite în alte state membre sau vândute consumatorilor finali prin intermediul unor pieţe online din mai multe ţări.

Scopul acestor societăţi-fantomă era de a distrage atenţia inspectorilor, creând un lanţ comercial fals şi îngreunând astfel efectuarea controalelor.

Profituri uriaşe din fraude cu TVA

În cele din urmă, mărfurile erau vândute consumatorului final, care plătea preţul integral al produselor, inclusiv TVA. Cu toate acestea, conform anchetei, TVA-ul plătit de consumatorul final nu a fost niciodată declarat şi nici plătit către vreo administraţie fiscală de către presupusa organizaţie criminală, ci a fost păstrat de vânzător. Acest lucru a permis ca bunurile să fie vândute cu profituri uriaşe, fraudând în acelaşi timp agenţiile de colectare a taxelor vamale şi a TVA-ului.

Se estimează că activităţile care fac obiectul investigaţiei au cauzat, în perioada 2019-2022, prejudicii de cel puţin 303 milioane de euro sub formă de TVA neplătit şi 6,6 milioane de euro sub formă de taxe vamale.

Infracţiunile care fac obiectul anchetei includ fals, fraudă vamală şi fraudă cu TVA, spălare de bani şi participare la o organizaţie criminală.

Cine sunt suspecţii arestaţi

La cererea EPPO, judecătorul de instrucţie belgian a emis un ordin de sechestru asupra calculatoarelor şi dispozitivelor electronice (pentru strângerea de probe), precum şi asupra oricărui bun cu o valoare mai mare de 1.000 de euro.

Printre suspecţii arestaţi marţi se numără doi directori, un contabil şi un alt angajat al societăţilor belgiene care fac obiectul anchetei.

Operaţiunea a permis, de asemenea, îngheţarea a peste 10 conturi bancare şi confiscarea a patru autoturisme (inclusiv mărci precum Audi, BMW şi Mini Cooper).

Cine a sesizat faptele

Faptele examinate au fost aduse în atenţia EPPO de către autorităţile vamale belgiene şi investigaţiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). Operaţiunea, condusă de biroul EPPO din Bruxelles, a contat, de asemenea, pe sprijinul poliţiei federale şi locale belgiene.

Operaţiunea a beneficiat, de asemenea, de ajutorul Europol, al autorităţilor vamale belgiene, al diviziei speciale de investigaţii fiscale din cadrul Ministerului belgian de Finanţe, al unei echipe mixte de investigaţie MOTEM şi al Biroului central pentru confiscări şi sechestrări (OCSV-COIV).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.