Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laura Codruţa Kovesi vorbește despre 'dosarele fabricate' de DNA

kovesi

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi seara că "este ridicol să susţinem că tot sistemul judiciar s-a coalizat să fabrice dosare", arătând faptul că într-un dosar penal sunt implicaţi foarte mulţi magistraţi, iar probele strânse de procurori sunt readministrate în instanţe de către judecători.

Prezentă marţi seara la Radio România Actualităţi (RRA), Kovesi a fost întrebată cum comentează declaraţiile unor persoane că se fabrică dosare.

Citește și: Alexandra Dragnea a pozat goală / FOTO 18+

"Este un mit total neadevărat, aş putea spune total mincinos şi calomnios. Pentru că un dosar, din momentul în care se depune o plângere penală, până se finalizează cu o hotărâre definitivă de condamnare, să spunem, în acest dosar sunt implicaţi foarte mulţi magistraţi, procurori şi judecători. De multe ori, peste 10, peste 15 magistraţi, care funcţionează la parchete diferite, la instanţe diferite, care judecă în complete diferite. Toate dosarele procurorilor sunt judecate de judecători. Judecătorii readministrează probele dispuse de procurori în cursul urmării penale. Este ridicol să susţinem că tot sistemul judiciar s-a coalizat să fabrice dosare (...) Este exclus să existe dosare fabricate, este o minciună", a spus procurorul şef al DNA.

Kovesi a fost întrebată şi de faptul că sunt persoane care spun că "poliţia politică" poate lua pe oricine şi oricând.

Citește și: Șeful MI6 dezvăluie cine e personajul ‘Q’ din filmele cu James Bond

"Este un mit lansat de persoanele pe care noi le cercetăm. Activitatea noastră este verificată din două părţi. În primul rând, atunci când un procuror încalcă legea, încalcă atribuţiile de serviciu, se poate sesizat CSM şi Inspecţia Judiciară face o verificare a modului în care acesta şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu. În absolut tot ce facem în dosarele penale, măsurile pe care noi le dispunem, probele pe care le administrăm, sunt verificate de judecători care judecă. Dacă un procuror, de exemplu, dispune o măsură, orice persoană care este afectată de acea măsură poate să o conteste la judecător. Şi judecătorul decide dacă este corect sau dacă procurorul nu a aplicat corect legea", a replicat şefa DNA.

De asemenea, Kovesi a fost întrebată dacă în România se poate face un dosar unei persoane, chiar dacă nu a făcut nimic.

Citește și: VIDEO O tânără de 17 ani a fost șantajată de un bărbat care avea imagini PORNO cu ea: Ce i-a cerut

"Eu nu cred acest lucru. Sunt atacuri sistematice, concertate asupra DNA, pentru decredibilizare, pentru intimidare, pentru hărţuirea procurorilor şi nu numai, în general pentru hărţuirea celor din sistemul judiciar. Nu există persoane care să fie cercetate sau anchetate pur şi simplu. Atunci când există plângeri penale contra lor, atunci când există indicii că au săvârşit fapte penale, şi, mai mult decât atât, nu în orice dosar în care se face plângere penală se ajunge la o trimitere în judecată", a afirmat Kovesi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.