Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laureaţii premiilor Nobel de anul acesta vor fi anunţaţi între 7 şi 14 octombrie

Nobel

Laureaţii premiilor Nobel de anul acesta vor fi anunţaţi între 7 şi 14 octombrie, a informat miercuri la Stockholm fundaţia care se ocupă de decernarea acestor premii, citată de EFE, potrivit Agerpres.

Viitoarea ediţie va fi prima în şapte decenii când se vor acorda două premii Nobel pentru Literatură, după ce Academia Suedeză a amânat anul trecut decernarea premiului la această categorie, ca urmare a crizei generate de scandalul de abuzuri sexuale care a determinat plecarea a peste şase membri. 

Laureaţii la această categorie pe 2018 şi 2019 vor fi anunţaţi la 10 octombrie, potrivit Fundaţiei Nobel, renunţându-se astfel la tradiţia ca însăşi Academia Suedeză să fie cea care anunţă data. 

Runda câştigătorilor va fi inaugurată, conform tradiţiei, de categoria Medicină sau Fiziologie, un premiu acordat de Adunarea Nobel a Institutului Karolinska din Stockholm, la 7 octombrie.

Citește și: Sheryl Crow a înregistrat o nouă versiune a piesei 'Redemption Day'

În următoarele două zile vor fi anunţate, în ordine, premiile pentru Fizică şi Chimie, ambele acordate de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe (Kungliga Vetenskapsakademien, KVA). 

Premiul pentru Pace, singurul care se acordă şi se înmânează în afara Suediei, la dorinţa fondatorului acestor premii, magnatul suedez Alfred Nobel, va fi anunţat la 11 octombrie, la Oslo, de Comitetul Nobel din Norvegia. 

După trei zile runda se va încheia cu Premiul pentru Economie, singurul care nu a fost instituit de Alfred Nobel, ci de Banca centrală a Suediei (Riksbank), în 1968. 

Premiile Nobel sunt dotate cu 9 milioane de coroane suedeze (857.000 de euro) pentru fiecare categorie, sumă care se împarte în cazul în care sunt mai mulţi câştigători. 

Premiile se înmânează în fiecare an, la 10 decembrie când se comemorează moartea lui Nobel, într-o dublă ceremonie: la Oslo, pentru categoria Pace şi la Stockhom pentru restul categoriilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.