Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lăutarul buzoian care a ridicat melodia 'La Chilia-n port' la rang de șlagăr va fi Cetățean de Onoare / Video

Foto facebook
Ionel Tudorache

Lăutarul buzoian care a ridicat melodia 'La Chilia-n port' la rang de șlagăr va fi Cetățean de Onoare / Video

Acordeonistul Ionel Tudorache este considerat ca fiind unul dintre cei mai buni interpreţi ai genului lăutăresc. Acestuia îi va fi conferit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Buzău, la propunerea primarul Constantin Toma, proiect ce va fi supus spre aprobare aleșilor municipali în ședința din iunie, anunță adevarul.ro.

lonel Tudorache, muzicant cu acordeonul şi vocea, s-a născut la Buzău, pe 26 iulie 1953. Fiu al unui violonist celebru, Aurel Tudorache (1924-2008) şi al loanei, la vârsta de 5 ani a încercat să cânte la vioara tatălui său, dar de la vârsta de 7 ani s-a îndreptat către acordeon.

Ionel Tudorache și-a căpătat încă din anii `80 renumele de mare maestru al acordeonului. A fost remarcat peste ani şi de fiul cel mai mic al cuplului dicatorial Ceauşescu. „Prima oară am cântat la Constanţa pentru Nicuşor. Se purta frumos cu noi, ca un adevărat domn. Îi plăcea melodia La Chilia-n port”, povesteşte Ionel Tudorache.

Pentru că urca frecvent pe scenă alături de Tony Iordache, Gabi Luncă, Onoriu sau Romica Puceanu, Nicu Ceauşescu îl invita de revelion

Pentru că urca frecvent pe scenă alături de Tony Iordache, Gabi Luncă, Onoriu sau Romica Puceanu, Nicu Ceauşescu îl invita de revelion şi la orice ocazie specială să-i cânte melodiile lui Marcel Budală, Ilie Udilă sau Fărâmiţă Lambru.

Lăutarul buzoian are trei albume înregistrate la casa de discuri Electrecord şi este cunoscut pentru originalitatea cu care interpretează melodia „La Chilia-n port”, pe care el a descoperit-o în folclor și a dus-o pe scene.

„Eu sunt cel care a mers în Chilia pentru documentare şi a ridicat-o la rangul de şlagăr al muzicii lăutăreşti. Am îmbunătăţit-o mult, eu şi cu instrumentiştii pe care i-am avut de-a lungul timpului”, a declarat, mândru, lăutarul din Buzău.

În anul 1998 a înființat taraful clasic „lonel Tudorache”, cu care în anul 2000 a înregistrat albumul „La Chilia-n port”. Piesa care dă titlul albumului a fost folosită la ecranizarea filmului „Cel mai iubit dintre pământeni”, în regia lui Şerban Marinescu, după romanul cu acelaşi titlu, de Marin Preda.

În anul 2007 a înregistrat albumul „Avea moşu’ un băiețel”, în 2011, albumul cu titlul „Adu calu’, pune şaua”, iar în anul 2021 a înregistrat, la Roton Disc, albumul „Sănătatea-i mai presus ca toate”.

Specialiştii îl apreciază ca pe unul dintre cei mai buni interpreți ai genului lăutăresc și an de an este invitat special al Festivalului de Muzică Lăutărească Veche „Zavaidoc” de la Piteşti. De asemenea, participă cu profesionalism la festivalurile „loana Radu” din Craiova sau „lon Albeşteanu” din Slobozia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.