Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lava vulcanului Cumbre Vieja a înaintat pe o suprafaţă de 10 hectare în ocean

Mclvor Times
Cumbre Vieja vulcan

Lava vulcanului Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma care a ajuns la Oceanul Atlantic a câştigat teren şi formează o "limbă" de peste zece hectare în ocean, a declarat joi Institutul de vulcanologie din insulele Canare (Involcan), relatează AFP.

"Se estimează că depăşeşte deja zece hectare", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Involcan, David Calvo, care a afirmat că vor fi efectuate măsurători mai precise în următoarele ore folosind drone.

Fluxul de lavă provenit de la vulcanul Cumbre Vieja, care a erupt în urmă cu unsprezece zile, a ajuns în cele din urmă la ocean în noaptea de marţi spre miercuri după ce a parcurs şase kilometri, distrugând tot în cale. De atunci, vulcanul a expulzat lavă care a continuat să curgă în ocean.

"Râurile de lavă continuă să coboare prin canalul" format de marţi seară "până la ocean", a detaliat David Calvo.

Lava a ajuns la ocean fără a provoca pentru moment cele mai temute efecte - explozii şi valuri de apă clocotită. Cu toate acestea, contactul între lava cu o temperatură de peste 1.000 de grade şi apa oceanului a produs gaze potenţial toxice.

"Există încă o coloană de gaz, precum cea pe care am putut-o observa ieri", a spus David Calvo, adăugând că vântul, care a ajutat miercuri la risipirea rapidă a acestor gaze, a fost din ce în ce mai slab joi.

Primăria din La Palma, guvernul local al insulei, a cerut locuitorilor din mai multe cartiere din Tazacorte să rămână în case pentru a evita o posibilă intoxicaţie cu gaze.

"Erupţia a afectat aproximativ 476 de hectare" de pe această insulă de aproximativ 70.000 de hectare şi a distrus "744 de clădiri", a declarat autoritatea locală a insulei pe Twitter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.