Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lavrov răsucește cuțitul în rana ucrainenilor: 'Depinde de ucraineni să recunoască cât de adânc sunt în gaura în care i-au pus americanii'

zugo.md
Serghei Lavrov

Lavrov răsucește cuțitul în rana ucrainenilor: Depinde de ucraineni să recunoască cât de adânc sunt în gaura în care i-au pus americanii

Rusia a cerut duminică ca o misiune internaţională de monitorizare să meargă în Gaza pentru a evalua situaţia umanitară şi a spus că este inacceptabil ca Israelul să folosească atacul Hamas din 7 octombrie ca justificare pentru pedepsirea poporului palestinian, transmite Reuters.

Israelul a invadat Gaza ca răzbunare pentru atacul Hamas despre care Israelul spune că a ucis 1.200 de oameni.

Atacul Israelului asupra Gaza a ucis cel puţin 17.000 de oameni, spun autorităţile din Gaza.

Statele Unite au refuzat vineri prin veto o cerere a Consiliului de Securitate al ONU pentru o încetare a focului umanitară, imediată, în războiul dintre Israel şi grupul militant palestinian Hamas.

”Am condamnat ferm atacul terorist împotriva Israelului din 7 octombrie”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov pentru Al Jazeera, într-un interviu difuzat duminică, la conferinţa Forumului de la Doha.

”În acelaşi timp, nu credem că este acceptabil să folosim acest eveniment pentru pedepsirea colectivă a milioane de palestinieni cu bombardamente fără discriminare”.

Lavrov a spus că pentru a exista ”pauze umanitare” în Gaza este nevoie de ”un fel de monitorizare pe teren”.

”Ne-am adresat secretarului general al ONU [Antonio Guterres], sugerându-i să-şi folosească autoritatea pentru a lua în considerare un fel de monitorizare, dar până acum fără rezultat”, a spus Lavrov.

Preşedintele Vladimir Putin a acuzat în repetate rânduri Statele Unite şi Occidentul că ignoră necesitatea unui stat palestinian independent în cadrul graniţelor din 1967.

Putin a vorbit duminică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre Gaza.

”Acest lucru nu s-a întâmplat într-un vid”, a spus Lavrov, făcând referire la decenii de blocaj şi promisiuni neîndeplinite despre un stat palestinian.

Guterres a spus anterior că atacul Hamas nu s-a produs în vid. Israelul a spus că Guterres a justificat atacurile Hamas cu astfel de cuvinte. Guterres a respins acuzaţiile israeliene.

UCRAINA

Întrebat în interviul la Al Jazeera dacă Rusia a fost ipocrită cu criticile sale cu privire la soarta palestinienilor în timp ce Rusia duce un război în Ucraina, Lavrov a spus că nici el, nici Rusia nu au fost ipocriti.

Lavrov a spus că Occidentul încearcă să epuizeze Rusia în Ucraina prin furnizarea de arme şi că, dacă ar avea loc discuţii de pace, atunci preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va trebui să anuleze propriul decret prezidenţial.

”Depinde de ucraineni să recunoască cât de adânc sunt în gaura în care i-au pus americanii”, a spus Lavrov când a fost întrebat dacă războiul este într-un impas.

Întrebat de Al Jazeera care sunt şansele diplomaţiei de a aduce o încetare a focului sau pace în Ucraina, el a spus: ”Va trebui să-l sunaţi pe domnul Zelenski, pentru că în urmă cu un an şi jumătate a semnat un decret care interzice orice negocieri cu Putin”.

Lavrov a spus că un acord de pace între Ucraina şi Rusia a fost aproape încheiat la Istanbul în martie şi aprilie 2022, bazat pe ideea neutralităţii ucrainene.

"Acest acord a fost anulat, a fost anulat pentru că americanii şi britanicii au decis că, dacă Putin este gata să-l semneze, atunci să-l epuizeze mai mult. Asta fac ei acum. Impas sau fără impas, acesta este adevărul", a spus Lavrov.

Întrebat în interviu despre accidentul aviatic din august, care l-a ucis şeful mercenarului Wagner Evgheni Prigojin, Lavrov a spus că anchetatorii au investigat accidentul.

”În ceea ce priveşte soldaţii din grupul Wagner... un număr destul de mare dintre ei au mers în Belarus şi au început să servească acolo”, a spus Lavrov, ”Alţii s-au alăturat structurilor obişnuite ale armatei ruse şi continuă să servească”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.