Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lăzăroiu, o carte despre statul paralel

La doar câteva luni după debutul cu romanul ”Balena Albastră”, Sebastian Lăzăroiu revine în librării cu o nouă carte de la editura Polirom – Omatidii. Șarada unui hacker.

Noul volum are un fir narativ spectaculos și pare o colecție de scurte povești cu personaje și întâmplări extraordinare, plasate într-o diversitate de spații și epoci. În realitate, poveștile se adună în destinul unui hacker îndrăgostit de una din victimele sale, recrutat de serviciile secrete în închisoare și apoi manipulat ca un șoricel, într-un labirint, cu o bucățică de cașcaval.

Chiar dacă avem de-a face cu o carte de ficțiune, e greu să nu te gândești la experiența de consilier prezidențial a autorului, la controversele din ultimii ani despre statul paralel din România, dar chiar și la mai recentul scandal Facebook, în care utilizatorii s-au trezit victimele unui uriaș mecanism de colectare a informațiilor și manipulare a comportamentelor în anii electorali.

Organizația” (cum o denumește Lăzăroiu)e atotputernică…Misiunea ei este să conserve ordinea actuală. E pretutindeni, chiar dacă ochiul tău o vede arareori. Nici nu contează. Contează că ea te vede tot timpul. [...] Eu, de pildă, am aflat că e, cu adevărat, brațul unui zeu. Ai fi crezut că poți ghici știrile de mâine dacă, de fapt, toate celelalte simțuri nu ți-ar fi semnalat, fără nicio tăgadă, că tu le produceai. Cădeau guverne aparent stabile, lideri iubiți mușcau din țărâhackernă, virtuoșii se dovedeau deghizări ale diavolului și, tot așa, rând pe rând, alte măști și alte măști nu încetau să se perinde în fața unui public prăbușit într-o mistică fascinație. Și erai tu, unul dintre aceia care, în solitudinea unei celule de închisoare, săpau după taine, le scoteau selectiv la suprafață sau pur și simplu le păstrau pentru un moment mai bun.” Așa descrie personajul principal al cărții ”Monstrul” care l-a ademenit în mrejele lui și l-a folosit pentru a-l aduce în preajma unui ”președinte de țară” pentru a-și urmări interesele.

Cartea are povești care te zguduie în străfundurile ființei sau doar te pun pe gânduri, iar construcția ei lasă loc întrebărilor și imprevizibilului până la capitolul final. E și despre o mare iubire, una obsesivă, dar și despre solitudine, trădare, pedeapsă, într-un colaj bine ordonat de întâmplări neobișnuite care vine să-ți dezvăluie în final chiar sensurile existenței și direcția unei lumi transferată tot mai mult în spațiul virtual cu toate acumulările istorice și diversitatea ei culturală.

Omatidii e o carte de tip ”Lego”. Poți citi o singură poveste și rămâi cu ceva, poți să le citești pe toate și afli mai mult, iar dacă ajungi până la final, acolo unde toate înțelesurile se dezleagă, vei primi nu doar satisfacția acelui ”aha!” al minții, dar și recompensa unei emoții profunde în fața singurătății unui destin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.