Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lazea (BNR): Când vom intra în zona euro, nu va mai funcționa competitivitatea prin devalorizări

Agerpres
BNR

Unul dintre motivele pentru care România trebuie să-și crească competitivitatea este acela că, atunci când va intra în zona euro, nu-și va mai putea devaloriza moneda pentru a-i ajuta pe exportatori să reziste pe piață, susține Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR).

„Când vom intra în zona euro, nu va mai funcționa competitivitatea prin devalorizări, ci prin calitate. Sunt experiențe ale altor țări: Italia, de exemplu, din 1950 până în 2000, până să intre în zona euro, de câte ori producătorii italieni aveau o problemă, se duceau la minister, se devaloriza și așa supraviețuiau. În momentul în care au fost supuși rigorilor zonei euro, adică unei monede cu curs fix și stabil, ați văzut ce dificultăți au început să întâmpine. Dacă noi, România, urmăm același model pe care l-au urmat italienii, rezultatul nu poate fi decât similar”, a afirmat Valentin Lazea, într-o conferință, în care a menționat că ceea ce a prezentat sunt opinii persoanele și nu angajează instituția în niciun fel, informează Mediafax.

„Cursul de schimb nu va mai putea fi mult timp devalorizat competitiv, deoarece, în momentul în care vom intra ERM2, care este ante-camera euro, va mai putea fi devalorizat numai în limita a +/- 2,25%. Asta înseamnă față de cursul care este astăzi în piață 11 bani. Iar când vom trece din ERM2 în zona euro, cursul va fi unul unul și același pentru toată zona euro. Deci, acolo nu mai poți să te joci – hai să te duci la minister, la bancă, să mai facă aiă o devalorizare”, a subliniat Lazea.

Oficialul BNR a precizat însă că România nu stă rău, pentru că, în ultimii opt ani, între 2009 și 2017, România a depreciat cursul cu 7,8%, dar cu 3,6%, în ultimii doi ani (2016-2018). „Cu 7,8% este mult față de cei 2,25 de care vom avea voie de-acum înainte”, a adăugat Lazea. În plus, în ceea ce privește deprecierea de 3,6%, oficialul BNR a susținut că, în ultimii aproape doi ani, „ne-am obișnuit producătorii interni cu o anumită depreciere, nu mare, dar mai mare decât vom avea voie când vom intra în ERM2”.

De asemenea, economistul șef al BNR a precizat că România are nevoie urgentă de creșterea competitivități, deoarece, anul acesta, va ajunge să aibă al doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană, după Cipru. Anul trecut, România a avut al treilea deficit de cont curent din UE, după Marea Britanie, dar „anul acesta, probabil că vom depăși Marea Britanie și vom fi a doua după Cipru cu cel mai mare deficit de cont curent”, a completat Lazea. „Mulți spun că este în regulă, atâta timp cât este sub 4% din PIB. Da, dar trebuie să ne uităm din ce club vrem să facem parte și dacă în acest club nu avem o poziție marginală”, a punctat Lazea.

În plus, noua paradigmă a competitivității înseamnă „să mizăm pe produse cu tehnologie înaltă, cu valoare adăugată mare și cu inovare”, a explicat Lazea. „Asta înseamnă niște reforme structurale care trebuie să aibă loc pregătitoare pentru ca aceste lucruri să ne întâmple – și-anume dezvoltarea sistemului educațional și a cercetării-dezvoltării”, a mai spus Lazea.

Dintre cele 27 de obiective incluse în Strategia Națională pentru Competitivitate 2015 – 2020 (SNC), doar un singur obiectiv este realizat în prezent, la mijlocul perioadei în care trebuie implementată, deși aceasta are rol de lege, potrivit unei analize realizate de INACO și publicată miercuri. Singurul obiectiv realizate este cel privind infrastructura digitală și îmbunătățirea infrastructurii broadband, care era la nivelul de 82 %, la finele anului trecut. Pe lângă acest obiectiv, alte șapte obiective din SNC sunt parțial realizate, iar 19 obiective ale strategiei nu sunt deloc realizate.

Conferința „Competitivitatea României: erori, ezitări, politici, calea de urmat spre creștere” este organizată miercuri, la București, de INACO și Cursdeguvernare.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.