Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lăzile de zestre ale Muzeului Vrancei expuse, în premieră, de Zilele Portului Popular Vrâncean

Muzeul Etnografic "Anton Badea" Reghin
ladă de zestre / lada de zestre

Lăzile de zestre aflate în patrimoniul Muzeului Vrancei au fost expuse, în premieră, alături de zeci de costume populare din zonele folclorice ale judeţului, la Galeriile de Artă din Focşani, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Zilelor Portului Popular Vrâncean.

"Lada de zestre a fost locul în care se păstrau adevărate tezaure populare. Ţăranii români nu aveau şifoniere, nu aveau spaţii prea mari pentru a păstra costumele populare, iar lada de zestre era cutia cu comori pe care mireasa o aducea de la casa părinţilor la casa socrilor. Această ladă de zestre era de obicei un obiect banal, cumpărat de la târg, dar alteori devenea o adevărată bijuterie, fiind pictată, sculptată şi nu în ultimul rând marcată cu obiecte simbolice creştine şi precreştine", a declarat managerul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă, miercuri, cu ocazia vernisării expoziţiei,potrivit Agerpres.

Acesta a îndemnat tinerele, dar nu numai, să-şi coase propriile cămăşi populare şi astfel să ducă mai departe moştenirea bunicilor.

"În patrimoniul judeţului Vrancea există valori care transced epoca. Aceste valori vor rămâne şi după noi. Noi suntem doar purtătorii unor haine populare, dar pentru ca aceste valori să fie perene trebuie să redescoperim obiceiurile. Cămaşa se învecheşte şi, dacă nu vrem să ajungem să avem cămăşi din Rusia, Singapore, India, Bangladesh, doamnelor şi domnişoarelor, cumpăraţi-vă aţă, luaţi exemplu de la Şezătoare şi începeţi să vă coaseţi cămăşi, nu le cumpăraţi, nu să le colecţionaţi. Cămăşile se perpetuează nu prin negustorie, ci prin arta cusutului", a fost de părere Valentin Muscă.

Expoziţia va fi deschisă publicului, în perioada 21-25 iunie, între orele 12,00 şi 20,00, la Galeriile de Artă din Focşani, intrarea fiind gratuită.

Zilele Portului Popular Vrâncean au ajuns în acest an la a III-a ediţie. Manifestarea a început în 2021, cu sprijinul "Şezătoare" Bucureşti şi consilierea expertului în domeniul portului popular vrâncean Nelu Dumitrescu din Tichiriş, când, pentru prima dată, a fost adusă în faţa publicului cea mai bogată colecţie de cămăşi de Vrancea din România.

În 2022 au fost expuse, în premieră, peste 300 de bete şi brâie de Vrancea, printre care modele unicat, păstrate doar în patrimoniul Muzeului.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Vrancea, prin intermediul Muzeului Vrancei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.