Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Le Pen cere modificarea actualului sistem electoral

Vox
Emmanuel Macron Marine Le Pen

Şefa extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a cerut miercuri modificarea sistemului electoral pentru alegerile legislative, în sensul instituirii votului proporţional integral, întrucât actualul sistem de vot uninominal majoritar riscă să înlăture pluralismul din viaţa politică, transmite agenţia EFE. Vorbind într-un interviu acordat postului Europe 1 despre rezultatele primului tur al alegerilor pentru Adunarea Naţională, preşedinta Frontului Naţional a spus că în urma turului doi care se va desfăşura duminică există posibilitatea ca, în virtutea actualului sistem electoral, peste 80% dintre parlamentari să fie cei ai partidului preşedintelui Emmanuel Macron, La Republique en Marche, conform Agerpres.

Sistemul electoral în prezent în vigoare în Franţa împarte ţara în 577 de circumscripţii. Pe baza votului uninominal majoritar, în fiecare dintre aceste circumscripţii este ales un singur deputat, care la primul tur de scrutin trebuie să obţină 50% din voturi sau să fie pe primul loc în turul doi, la care poate participa şi un al treilea candidat dacă acesta din urmă a obţinut în primul tur minim 12,5%.

Prin urmare, deşi în primul tur partidul preşedintelui Macron a fost votat de numai 32,32% dintre cei prezenţi la urne, el ar putea câştiga în urma turului doi între 72% şi 79% din mandatele de deputat în Adunarea Naţională, în timp ce Frontul Naţional, care s-a clasat în primul tur pe locul trei (în urma formaţiunii conservatoare Republicanii), cu 13,2% din voturi, ar urma să primească doar între 1 şi 5 mandate, nici măcar 1% din totalul mandatelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.