Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

#LeadTheNewShip: Cele 5 roluri cheie ale comportamentelor unui lider

CODECS
CODECS

Edwards Deming, părintele mișcării moderne a Managementului calității, a spus la un moment dat că este liderul cel care trebuie să lucreze asupra sistemelor, nu în cadrul sistemelor. Aparent, o mică diferență de nuanță, însă una care schimbă fundamental totul. Astfel, pe măsură ce liderii, indiferent de domeniul lor de activitate, se concentrează pe îmbunătățirea echipei, fiecare membru al acesteia va fi capabil să performeze în rolul pe care-l deține. Ori, și din această perspectivă, tot liderii sunt cei care aduc și pot adăuga plus valoarea de care orice   organizație, oricare ar fi tipul ei, are atât de multă nevoie. Cu atât mai mult într-un context mondial în care cuvintele de ordine sunt schimbarea permanentă, nevoia acută de performanță și adaptare, reziliența, avantajul competitiv. Pentru toate acestea, ca un punct major de pornire, este esențial ca orice lider să cunoască și să stăpânească cele 5 roluri majore ale comportamentelor de leadership.

Iată care sunt ele și, de asemenea, care sunt carcateristicile lor principale:

1. Tehnicianul

Este cel ancorat în prezent. Cel care face. Omul acțiunii. Cel care este implicat și lucrează la un singur proiect tehnic odată. Acest rol implică comportamente bine definite, clar exprimate și manifestate de control. Tehnicianului îi displac distragerile. El crede și se ghidează după sintagma: "Daca vrei că ceva să se facă bine și corect, fă-l singur!"

2. Managerul

Este cel pragmatic și care controlează în mod direct circuitul și fluxul de muncă. Acesta preferă ordinea, planificarea și status quo-ul.

3. Arhitectul

Este gânditorul de sisteme și creatorul sistemelor tehnice și sociale. El are viziunea și predicția asupra relațiilor dintre părți și, de asemenea, are un plan și o perspectivă pe termen lung.

4. Exploratorul

Este catalizatorul inovativ și vizionar al schimbării. El își imaginează viitorul și întreabă: "Cum ar fi dacă...?"

5. Coach-ul

Acesta dezvoltă, motivează și inspiră oamenii. Oferă resurse și training prin intermediul unor abilități de comunicare care, pe lângă faptul că sunt excelente, sunt, totodată, și imparțiale.

Ce facem cu aceste roluri și cum le aplicăm?

Un lider cu adevărat performant  are nevoie să stăpânească toate aceste 5 roluri.

În organizațiile tradiționale, deseori, liderii pun accent pe rolurile de manager și tehnician în detrimentul celorlalte. Pe de alta parte însă, în organizațiile moderne, înalt performante, liderii pun accent pe rolurile de arhitect, explorator și coach.

Însă cheia leadershipului și dezvoltării tale ca lider este găsirea acelui echilibru corect și funcțional între toate aceste 5 roluri. Doar așa, tu, ca lider, te poți dezvolta, și, odată cu tine, echipa și organizația.

Vrei să aprofundezi statutul și rolul tău de lider? Te invităm să descoperi cursurile și programele noastre certificate, în format F2F sau online, in-house sau open.

CODECS (www.codecs.ro) este compania cu cea mai bogată tradiție și expertiză în domeniul educației de business din România. Din 1993, livrăm programe de pregătire profesională și personală a adulților. Alături de partenerii noștri britanici și americani, am oferit și oferim programe de dezvoltare managerială și de leadership certificate pentru mai bine de 20 000 de cursanti din întreaga țară, profesioniști de top în domeniile lor de activitate din cele mai importante companii și instituții din România.

Până data viitoare,

echipa CODECS

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.