Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lech Walesa îl critică pe preşedintele Andrzej Duda pentru afirmaţii privind reformarea sistemului judiciar

reuters
Lech Walesa

Fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, unul dintre eroii mişcării anticomuniste din această ţară, i-a ripostat luni actualului preşedinte Andrzej Duda după ce acesta a comparat efortul partidului de guvernământ pentru a reforma sistemul judiciar cu lupta împotriva comunismului, informează dpa potrivit Agerpres.

În calitate de fondator al sindicatului Solidaritatea (Solidarnosc), Walesa a spus că nu-i va permite lui Duda să facă referiri la această mişcare în conexiune cu reformele din sistemul judiciar promovate de partidul lui Duda, Lege şi Justiţie (PiS).

"Reprezentaţi o poziţie care vrea să demoleze separarea puterilor (în stat) pentru care a luptat Solidaritatea", a notat Walesa pe Twitter.

În timpul unei reuniuni a filialei locale a PiS în oraşul Katowice în timpul weekendului, Duda a recunoscut meritul mişcării Solidaritatea pentru libertate în Polonia şi Europa, apărând reformele judiciare ale partidului său şi criticând ceea ce, după cum s-a exprimat el, reprezintă un grup privilegiat de judecători în sistemul juridic al Poloniei.

"Am speranţa că vom reuşi să învingem, aşa cum odată am învins comunismul", a spus Duda. Scopul este "să curăţăm complet casa poloneză", a adăugat el.

În 1980, reprezentanţi ai muncitorilor de pe şantierul naval din Gdansk aflaţi în grevă, conduşi de Lech Walesa, au semnat un acord cu guvernul comunist care le-a oferit dreptul de a forma sindicate independente. Se consideră că mişcarea a jucat un rol central în doborârea comunismului.

PiS încearcă să promoveze ample reforme în sistemul judiciar, inclusiv o legislaţie care să majoreze pedepsele disciplinare împotriva judecătorilor.

Criticii susţin că măsura este menită să-i reducă la tăcere pe judecătorii critici faţă de reformele judiciare şi va îngrădi independenţa justiţiei, în timp ce PiS e fermă în opinia sa că o reformă profundă a sistemului judiciar al ţării este necesară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.