Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lectură recomandată: 'Serviciile secrete chineze de la Mao la Xi Jinping', de Roger Faligot

Gaudeamus
carte librarie online

"Faligot are o cunoaștere enciclopedică a istoriei agențiilor de spionaj din China". Cam tot ce vreți să știți despre aceste servicii.

Cam toată lumea a fost/este fascinată și a dorit să cunoască cum au apărut și cum sunt organizate serviciile secrete celebre - americane, britanice, israeliene, sovietice/rusești (CIA, MI6, Mossad, KGB/FSB) -, dar puțini sunt la curent cu istoria și isprăvile serviciilor secrete chineze, nu mai puțin redutabile. Cine vrea să se informeze, trebuie neapărat să consulte cartea pe care o semnalăm acum. "Faligot are o cunoaștere enciclopedică a istoriei agențiilor de spionaj din China", comenta Financial Times. Roger Faligot este un jurnalist francez, a început sa lucreze în Irlanda în 1973 (este considerat unul dintre cei mai buni specialiști francezi în dommeniu), apoi a devenit reporter de investigații pentru ziare si reviste din toată lumea. Începând cu 1977, a scris, singur sau în colaborare, peste 30 de cărți despre istoria contemporană, spionaj etc. A scris despre spionajul chinez de mai bine de treizeci de ani și e convins că serviciile de informații din China, în special Guoanbu (Ministerul Securității Statului), vor juca probabil un rol esențial în "Visul Chinei" al președintelui Xi, potrivit mediafax.ro.

Vezi și: 15 motive legale pentru ieșirea din localitate: Guvernul a emis REGULILE din starea de alertă / LISTA COMPLETĂ

"Ofer spre lectură - scrie Roger Faligot în întroducerea cărții - această istorie bogată în evenimente a serviciilor de informații chineze și a sistemelor decizionale ale conducătorilor, din epoca lui Mao până în cea a Jocurilor Olimpice, nutrind sentimentul profund că, în cazul în care China spionează lumea, înseamnă că nu are de ales dacă nu vrea să renunțe la visul de a deveni între o zi cea mai importantă putere mondială a secolului XXI".

O scriere amplă, de peste 600 de pagini, care urmărește istoria acestor servicii secrete având la bază interviuri și numeroase materiale documentare.

Descoperirile și concluziile sunt interesante, iar lectura este fascinantă mai ales pentru cei care nu știu foarte multe despre aceste servicii secrete.

Citește și: STAREA DE ALERTĂ, adoptată de Guvern. Parlamentul trebuie să voteze în 5 zile

Chiar dacă această carte conține numeroase date istorice și este o lucrare-document, lectura este ușoară, iar informația este prezentată în mod prietenos și concis.

Aflăm, între altele, că în anii ‘50, fiecare ambasadă poseda un "Birou de investigare și de cercetare", care acoperea în fapt Serviciul de spionaj; despre nepotul lui Mao, agent secret; despre campania împotriva invadatorilor sovietici; despre alianța Rusia-China împotriva SUA; despre axa de spionaj sino-rusă apărută după prăbușirea URSS-ului; despre multe scandaluri și probleme actuale care implică diferite țări, inclusiv Franța și SUA, și nume cunoscute, inclusiv Huawei.

Lucrarea se încheie cu prezentarea a "50 de conducători și de agenți speciali de ieri și de azi care vor rămâne în istoria serviciilor de informații chineze" și cu o cronologie utilă, sinteza informațiilor cuprinse în carte. "O carte reper, rodul investigațiilor de câțiva ani din Hong Kong, Australia, Japonia, Europa, SUA și China. Faligot a intervievat zeci de specialiști pentru a colaționa activitățile și logica internă din spatele brațului lung al informațiilor chineze" - Paris Match

Citește și: Seceta din România a ajuns în presa internațională: efectul de domino menționat de Reuters

Scriu editorii: "Faligot consideră Guoanbu ca succesorul din secolul XXI al KGB-ului și-i urmărește începuturile până în Shanghaiul anilor 1920, unde comuniștii chinezi s-au organizat sub auspiciile Cominternului creat de Lenin și condus de Moscova, în vederea exportarii revoluției comuniste. China a fost una dintre primele ținte.

La începutul anilor 1920, China era un câmp de bătălie politic și militar pe care se înfruntau PCC, Kuomintangul naționalist și diverși conducători militari locali. Sovieticii au stabilit legături atât cu comuniștii, cât și cu naționaliștii și au supravegheat o perioada serviciile de informații ale ambelor tabere. Faligot observă că diaspora chineză de la Paris, din care făceau parte Zhou Enlai și Deng Xiaoping, a jucat un rol important în formarea PCC și conducerea serviciilor sale de spionaj.

La sfârșitul anilor 1920, Zhou Enlai a creat o filiala specială a Comitetului Central din Shanghai, Zhongyang Teke, și a plasat-o sub conducerea lui Kang Sheng, una dintre cele mai importante figuri din istoria spionajului PCC. Acesta a folosit Teke în lupta împotriva Kuomintangului lui Chiang Kai-shek, iar în anii 1930-1940, s-a alăturat lui Mao Zedong și Zhou Enlai pentru a înființa <> în Yan’an.

Serviciile de informații ale PCC l-au ajutat pe Mao să preia puterea în octombrie 1949 și de atunci au servit interesele Chinei în Asia și alte părți ale lumii. În 1949 a fost înființat Ministerul Securității Publice sau Gonganbu, instrumentul de represiune al lui Mao, utilizat în represiunile teribile ale Marelui Salt Înainte și Revoluției Culturale.

Faligot arată că serviciile de informații din China au vizat Uniunea Sovietică după divizarea sino-sovietică și au ajutat la deschiderea drumului pentru îmbunătățirea relațiilor cu SUA la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970. Totuși, alianța China-SUA n-a supraviețuit sfârșitului Războiului Rece. Liderii chinezi s-au temut, pe bună dreptate, că evenimentele din Europa de Est și URSS de la sfârșitul anilor 1980 s-ar putea răspândi în China. Protestele din Piață Tiananmen au fost reprimate brutal.

Serviciile de informații chineze s-au angajat în spionaj economic în anii 1990, căutând secrete industriale și tehnologice din Occident, în special din SUA. Geopolitic, comunitatea de informații chineză s-a concentrat pe reunificarea cu Hong Kong, subminând mișcările pentru independența formală a Taiwanului și contestând primatul economic și militar al Statelor Unite.

Activitățile de spionaj chinez din secolul XXI includ războiul cibernetic, infiltrarea culturală (prin proliferarea Institutelor Confucius în întreagă lume) și promovarea intereselor chineze globale. Se pune, de asemenea, accentul pe distrugerea opoziției interne, că mișcarea Falun Gong și naționaliștii uiguri.

Unul dintre cele mai importante capitole ale cărții descrie parteneriatul în creștere dintre serviciile de informații chineze și ruse din anii 1990 și începutul anilor 2000. Faligot acuză factorii de decizie din SUA că nu au prevăzut că sfârșitul Războiului Rece și concurență crescută dintre China și SUA ar putea duce la o apropiere sino-rusă.

Faligot încheie cartea cu un avertisment. Serviciile de informații chineze, scrie el, sunt cele mai mari din lume. Sunt competențe și eficiente. Sunt <> din alte țări. Președintele Xi a acumulat mai multă putere individuală decât orice lider chinez de după Mao și se angajează să folosească serviciile de spionaj și toți ceilalți piloni ai puterii chineze pentru a promova interesele economice și geopolitice globale ale Chinei."

Roger Faligot - "Serviciile secrete chineze de la Mao la Xi Jinping". Traducere de Eugen Damian și Mihai Dan Pavelescu. Meteor Publishing. 670 pag.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.