Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lectură recomandată: 'Vacanțele unei dive', de Lucia Verona

Gaudeamus
carte librarie online

Opt povestiri polițiste care amintesc de Agatha Christie. Unul dintre personaje chiar poartă numele celebrei englezoaice.

Lucia Verona este prozatoare, autoare de piese de teatru, traducătoare și creatoare de emisiuni umoristice pentru radio și televiziune. A publicat în ultimul deceniu mai multe romane polițiste, cea mai recentă isprăvă din acest domeniu fiind cartea pe care o semnalăm acum, care adună povestiri polițiste scrise în ultimul deceniu, opt la număr: „Testamentul Lordului Oxbridge”, „Crimă la Casa Scriitorilor”, „Moartea zboară cu low cost”, „Crima din Cartieul Vechi”, „Diva și bicileta”, „Crimă la Marea Egee”, „Mort în ploaie”, „Moarte la castel sau Misterul eclerului albastru”. Le leagă un personaj principal, Stella Marian-Harrington, celebră soprană de coloratură originară din România, care a cântat pe cele mai importante scene. O femeie care călătorește mult, în avion citind numai romane polițiste și care trece de multe ori de la ficțiune la realitate, anchetând cazuri misterioare și dezlegându-le. Este căsătorită cu un lord englez, fotograf de personalități și editor, deloc încântat când Stella se implică în rezolvarea unor crime, conform Mediafax.ro.

Citește și: SURSE - PNL intră în formație de luptă: lista miniștrilor vehiculați pentru CJ și reședințele de județ

Volumul de povestiri se încheie cu un scurt interviu consemnat de editorul Bogdan Hrib și intitluat „La o cafea cu Lucia Verona”, care dezvăluie multe. Întâi, despre profesia personajului principal: „De ce o cântăreață de operă? Nu mi-am dat seama decât mai târziu că era expresia unei frustrări – în copilărie și adolescență era visul meu să devin o cântăreață celebră. Noroc că mi-am dat seama relativ repede că n-aș fi ajuns niciodată o Maria Callas și mă refere la vocea și talentul ei, nu la viața ei extramuzicală. Nu regret chiar deloc că am renunțat, dar uite că, fără voia mea, a apărut această divă care mai apoi a devenit Stella Marian-Harrington.”

Scrisul Luciei Verona e relativ lesne recognoscibil. Este singura autoare de romane și proze polițiste de la noi care scrie într-o manieră foarte clasică, gen Agatha Christie, cu descrieri numeroase, dar de suprafață, introspecții, analize, calm și ușor umor, fără violențe de limbaj. Deși la tot pasul dai de o crimă, nimic nu îngrozește, totul pare banal sau firesc, o poveste, o invenție la colțul sobei (sau șemineului) într-o seară lungă, să alunge pilctiseala. Atmosfera e englezească, chiar și atunci când acțiunea se desfășoară pe meleagurile noastre, iar pesonajele sunt neoaș dâmbovițene. Autoarea este atât de încântată - și impregnată – de Agatha Christie, încât la un moment dat apare și un alter ego lipsit de modestie al autoarei, care se cheamă chiar Agata Cristea.

Citește și: Dana Budeanu, cu mască de protecţie cu dantelă: 'Fă tu poluarea mai mică, fătălăule!' (VIDEO)

Apar în povestirile Luciei Verona o mulțime de personaje, cântăreți de operă, impresari, scriitori, pictori, avocați, jurnaliști, multe amante. „Este adevărat însă că am și personaje împrumutate din viața reală, în general la cererea lor, cum e cazul criticului Alex Ștefănescu sau al fostului deputat George Șerban (care m-a rugat ca, măcar în carte, să-l fac milionar; i-am îndeplinit dorin’a, doar nu mă costa nimic)” Între aceste personaje care oscilează între ficțiune și realitate ar mai trebui amintit și Stelian Munteanu, autot de romane polițiste și editor, de fapt eroul unor cărți ale editorului Bogdan Hribm și în fapt editorul însuși.

Cum nu se poate să povestim o tramă polițistă, spre a nu dezamăgi cititorul, îi lăsăm acestuia plăcerea de a descoperi și acțiunile, și umorul, și stilul.

Lucia Verona – Vacanțele unei dive. Crime și alte mistere investigate de Stella Marian-Harrington. Volumul 4 al seriei. Editura Tritonic, colecția Mystery & thriller. 216 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.