Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legătura lui IPS Teodosie cu Securitatea: fostă sursă cu nume de cod 'Mache'

Facebook
ÎPS Teodosie

În vremea când era asistent teolog la Institutul Teologic Ortodox din București, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost chemat la Miliție unde a fost convins să semneze, în septembrie 1987, un acord de colaboare cu fosta Securitate, purtând numele de cod ”Mache”.

Citește și: EXCLUSIV ÎPS Pimen a încetat din viață

Dosarul de rețea al lui ÎPS Teodosie se află în arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), cu numele conspirativ ”Mache”. Pe cinci file se găsesc două rapoarte ale Securității de recrutare și un angajament semnat de Macedon Petrescu, numele laic al lui ÎPS Teodosie, fostul Arhiepiscop al Tomisului.

Acest angajament a fost scris pe data de 29 septembrie 1897, pe o foaie ruptă dintr-un caiet de matematică, relatează Playtech.ro. . Conținutul anagajamentului este după cum urmează:

„Subsemnatul Petrescu Macedon, fiul lui Pricopie şi al Elisabetei, născut la 12 decembrie 1955 în localitatea Vatra-Dornei, judeţul Suceava, mă angajez să nu divulg faţă de nimeni faptul că am fost de acord cu organele de Securitate privind colaborarea cu acestea în problemele de interes major ale statului nostru“.

La dosarul lui Teodosie, a cărui numerotare cu creionul începe chiar cu cifra 15, paginile din față lipsind, apar două rapoarte întocmite de Securitate cu propunerile de recrutare ale lui. Primul este datat 29.09.1987.

„În baza aprobării conducerii unităţii la 29.9.a.c. s-a trecut la recrutarea numitului Petrescu Macedon. Recrutarea a decurs conform raportului şi propunerilor anterioare, cu unele greutăţi legate de convingerea candidatului de a consemna în scris angajamentul ce şi l-a luat verbal“.

Citește și: Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților va fi înmormântat la mănăstirea Sihăstria Putnei

Cum motivează IPS Teodosie că a fost turnator

După un sfert de veac de la căderea fostului regim comunist, Înaltpreasfinţitul Teododosie, arhiepiscopul Tomisului, dar şi unul dintre cei mai puternici reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, nu voia să comenteze acest aspect legat de trecutul său.

„Am fost o singură dată la Miliţie. Nu am ştiu de ce mă cheamă. Am fost obligat să semnez acel angajament. Nu a fost vorba despre o a doua racolare. Dar ei mi-au transmis că, dacă nu colaborez, nu voi fi lăsat să plec în străinătate, ceea ce s-a şi întâmplat, întrucât am reuşit să plec după Revoluţie. Am două decizii de necolaborare cu Securitatea, eliberate de CNSAS“.

De altfel, în anul 2006, atunci când s-a vehiculat prima oară o colaborare a lui ÎPS Teodosie cu fosta Securitate, el afirma că angajamentul semnat a fost „un jurământ de credinţă faţă de ţară, nu ca să fac rău cuiva. E un jurământ de credinţă, nu de a urmări pe cineva”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.