Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legăturile economice ale României cu Marea Britanie: Ce se va întâmpla după Brexit

wall-street.ro
farfurie alimente

Marea Britanie se afla anul trecut pe locul 19 în clasamentul statelor din care România importă produse agroalimentare și pe locul 15 pe partea de exporturi, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) furnizate la solicitarea Agerpres.

În 2015, valoarea importurilor României din Marea Britanie a totalizat 61,7 milioane de euro, în timp ce exporturile au fost de două ori mai mari, respectiv de 127,37 milioane de euro. În aceste condiții, România înregistrează excedent de 65,66 milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare cu Marea Britanie. Trendul a fost similar și în 2014, când importurile au atins valoarea de 63,33 milioane euro, iar exporturile de 107,61 milioane de euro. Potrivit datelor MADR, în top 3 produse exportate pe piața britanică se află carnea și organele comestibile proaspete sau refrigerate cu o cantitate de 11.379 tone și încasări de 35,8 milioane euro, țigările de foi și trabucuri 928 tone (14,43 milioane euro) și preparate și conserve de carne în cantitate de 4.245 tone (12,18 milioane de euro). Grâul și meslin, dar și alte preparate alimentare se mai află pe lista produselor exportate, în 2015, de România în Marea Britanie pentru care încasările au fost de aproape 21 de milioane de euro.

În privința importurilor României, alcoolul etilic nesaturat a ocupat prima poziție cu 2.907 tone, respectiv 19,52 milioane de euro, fiind urmat de zahărul din trestie sau din sfeclă cu 26.300 tone (7,17 milioane de euro) și preparatele alimentare — 542 tone (4,34 milioane de euro). Datele Ministerului Economiei arată că Marea Britanie a fost a cincea destinație de export pentru România, în primul trimestru din acest an, volumul total fiind de 649,9 milioane de euro, în creștere cu 15,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, reiese din datele Ministerului Economiei.

În ceea ce privește importul, acesta s-a cifrat la 386,1 milioane euro, în creștere cu 5,72%. Astfel, România are un deficit comercial în raport cu Marea Britanie de peste 263 milioane de euro, în creștere cu 18,5% comparativ cu primul trimestru din 2015. La data de 30 aprilie, în România activau 5.251 de firme cu capital britanic, valoarea totală a capitalului social subscris fiind de peste 1,01 miliarde de euro, Marea Britanie situându-se pe locul 10 la acest capitol, conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.